REVISJON 2017 – FORTID OG FREMTID

Analog, digital, FM, DAB eller design for alle pengene? Følg matslinder.no i 2018. (Foto: Mats Linder)

2017 er omme og det er på tide å gjøre opp regnskapet for året. Hva har gått bra og hva har gått mindre bra. Positive overraskelser og skjær i sjøen.

Først så vil jeg si at det har det vært et ujevnt år. For mitt vedkommende har det ført til ustrukturert jobbing. Nok så frustrerende da jeg til vanlig har et jevnt og høyt tempo med stor produksjon.

Ragnar Grimsruds likørsett ble produsert av Egersunds Fayancefabrik & Co. i 1934. (Foto: Mats Linder)

For Samler & Antikkbørsen har jeg produsert en del mindre enn vanlig. Men det er derimot blitt publisert noen skarpe artikler der jeg vasket frem en del ukjent, spennende informasjon. Er mer enn fornøyd med artiklene om Ragnar Grimsrud, Eystein Sandnes og Hiorth og Østlyngen. Underholdende var artikkelen om flyselskapet Widerøe´s produksjon av fritidsmøbler på 50-tallet. Et nok så ukjent kapittel for de fleste spør du meg.

Nå er huset solgt og nye eiere fører arven videre.

Det mest tidskrevende under hele 2017 var å selge huset på 750 kvadratmeter og flytte til et «nytt» hus som er 600 kvadratmeter mindre. Prosessen med å finne ut hva som skulle selges, kastes og gis bort tok nok så mye krefter. I tillegg har jeg leid et kontor til alle bøkene. Foreløpig har jeg ikke funnet en god balanse mellom jobb og fritid. Men det går seg vel til etter hvert.

Til boken om Arne Lindaas er det hundrevis av illustrasjoner som står igjen. Som for eksempel denne originale skissen til Magnor-glass. (Foto: Mats Linder)

Midt oppi dette kaoset har jeg lansert to bøker – Arne Lindaas : Edens have og andre synder på Form Forlag og Norske stoler sammen med Svein Gusrud på Gaidaros Forlag. Dessverre har jeg ikke helt klart å følge opp bøkene som seg bør.

DOGA. (Foto: Sverre Chr. Jarild)

En av de artigste tingene under fjoråret var et todagers seminar på DOGA i regi av franske Jippi Design. Seminaret hadde som mål å jobbe med å promotere norsk design i Frankrike. Jeg var invitert inn som norsk designekspert. Et kvantasprang for meg var å bli intervjuet på engelsk innfor forsamlingen som besto av folk fra ulike departementer, ambassadefolk, designere, næringsliv, bedriftsledere osv. Jeg innrømmer glatt at dette er min første «offentlige» opptreden. Noe som skyldes at jeg er sjenert.

Et originalt reklamefotografi for PLUS fra Per Tannums arkiv.

I løpet av året har jeg mottatt en rekke gaver i form av bøker, brosjyrer, fotografier og kataloger. De to største var i form av arkivmateriale etter designgründeren Per Tannum og keramiker Rolf Hansen. Et stort takk til alle sjenerøse mennesker.

Nå ligger et halvferdig bokmanus og X antall hundre bilder i dvale. Spørs om boken om PLUS-smykkene kommer til å bli realisert?

Den største skuffelsen i løpet av 2017 var et bokprosjekt som gikk i dass. Alt var på plass for at Form Forlag skulle lansere en bok om smykkedesign fra PLUS. Dessverre ble det i siste stund satt en stopper for det hele. Ekstra surt var det da jeg jobbet 3-4 uker med boken midt oppi flyttekaoset. Men sånn er det innimellom. Det er ikke alt som går på skinner her i livet.

En tidlig variant av Panco blomstervannkannen til Tormod Alnæs. (Foto: Mats Linder)

I 2016 var det 180 000 sidevisninger på matslinder.no og i 2017 296 000. Det er en økning på hele 65 prosent. Veldig overraskende var den store interessen som ble vist for innlegget «15 norske designobjekter – de grå eminenser». Den første dagen ble det vist i alt 3 111 ganger. Folk ble veldig engasjerte og kommenterte det flittig på Facebook. En viktig årsak var antagelig hovedbildet som viser Tormod Alnæs sin blomstervannkanne for Panco. De fleste nordmenn over 40 år har sett den. For noen år siden var den å få kjøpt for noen tiere. I dag betaler folk gjerne rundt 300 kroner for et eksemplar i grei stand. Det sier mye om hvor stor betydning det har at man løfter frem ting fra glemselen og gir de et «ansikt».

Produktkataloger som denne er gull verdt for samlere og museer.

Ellers er innleggene med produktkataloger for Hadeland Glassverk en slager. Innlegget «Hadeland Glassverk – Katalog fra 1933» har siden 2. mai 2016 blitt vist mer enn 8 800 ganger.

Visste du at du kan bli oppdatert når det kommer nye innlegg? Det eneste du trenger å gjøre er å fylle inn kontaktinformasjonen under innlegget.

Nå gleder jeg meg mest til å røpe om samarbeidet med det svenske auksjonsfirmaet Bukowskis. Men det gjør jeg først 11. januar. Et godt nytt 2018. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697


LISTE OVER DE MEST VISTE INNLEGGENE I 2018:

  1. 15 NORSKE DESIGNOBJEKTER – DE GRÅ EMINENSER (4 894 sidevisninger)

  2. HADELAND GLASSVERK – KATALOG FRA 1933 (4 437 sidevisninger)

  3. HADELAND – KATALOG FRA 1965 (2 863 sidevisninger)

  4. HADELAND GLASSVERK – PRODUKTKATALOG OVER VIN– OG GLASSERVISER (2 860 sidevisninger)

  5. SKATTEJAKT I DANMARK– ET LITE REISEBREV (2 713 sidevisninger)

  6. SJELDEN MULIGHET PÅ BLOMQVIST NETTAUKSJON (2 624 sidevisninger)

  7. GUSTAV BAHUS – PRODUKTKATALOG FRA TIDLIG 1960-TALLET (2 495 sidevisninger)

  8. BENDT WINGE – KLASSISKE OG MODERNE MØBLER (2 128 sidevisninger)

  9. STOLMYSTERIET ER LØST ETTER MER ENN 15 ÅR (2 069 sidevisninger)

  10. AKTIV EIENDOMSMEGLING PÅ LAMBERTSETER – NYINNREDET MED GAMLE BRUKSBOMØBLER (1 954 sidevisninger)