ROLF HANSENFABULERENDE KERAMIKK

Rolf Hansen. Sparebøsse. Utført ved Kongsberg Keramikk. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Rolf Hansen.
Rolf Hansen.

Rolf Hansen er en av våre mest folkekjære keramikere. Hans arbeider får folk til å føle seg lette til sinns, og motiver av haner og okser var nærmest å se på som hans varemerke.

Rolf Hansen (1922-2004) var en særs fabulerende keramiker, med røtter i norsk pottemakertradisjon. Han begynte sin kunstneriske bane i 1941-42 ved Oslo dekoratørfagskole. Videre studerte Hansen i 1943 på reklamelinjen ved Oslo Handelshøyskole, og han tok kurs i form og farge under Trygve Mosebekk i 1944.

Avgjørende for Hansens videre karriere var verkstedspraksisen ved Åros Keramikkfabrikk (1945-46). Der ble han kjent med dreieren Sven Skjæveland og den danske pottemakersvennen Birgitte Carlsen, og i fellesskap etablerte de Kongsberg Keramikk (1947). Sammen laget de enkle bruksvarer og dekorativ prydkeramikk. Fra 1948 deltok de på Foreningen Brukskunst HøstmønstringKunstnernes Hus i Oslo. På Høstmønstringen 1952 viste de skåler og fat i leire og chamotte med hvit tinnglasur og risset dekor. En utførelse som for øvrig var typisk for verkstedet på 1950-tallet.

Rolf Hansen. Vaser. Utført ved eget verksted. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Rolf Hansen. Vaser. Utført ved eget verksted. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

En viktig inspirasjonskilde for Rolf Hansen var Pablo Picasso. I 1949 var han i Vallauris i Frankrike og ble kjent med Picassos keramikk, og tidlig på 1950-tallet laget Hansen fat og krukker med abstrakt dekor i dennes ånd. Utover 1950/60-tallet tok Hansen i bruk en mer variert palett. Glasurer i blått og olivengrønn ble dominerende sammen, med rødbrun og lys oker.

Rolf Hansen. Vase. Utført ved Kongsberg Keramikk. Ca. 1955. (Foto: Mats Linder)
Rolf Hansen. Vase. Utført ved Kongsberg Keramikk. Ca. 1955. (Foto: Mats Linder)

På utstillingen på Forum i Oslo i 1957, som markerte verkstedets 10-årsjubileum, hadde tingene et mer folkelig preg. Formene var tunge, og til tider noe klossete, men dekoren var lystfylt. Det ble vist panner og fliser med ulike fuglemotiver, deriblant hanen som kom til å bli en av Hansens kjennetegn.

Rolf Hansen. Panne. Utført ved Kongsberg Keramikk. Ca. 1955. (Foto: Mats Linder)
Rolf Hansen. Panne. Utført ved Kongsberg Keramikk. Ca. 1955. (Foto: Mats Linder)

Arne Lindaas skrev i anmeldelsen i Bonytt om utstillingen: ”Som helhet hadde utstillingen et meget sjarmerende dekorativt preg, og en ble straks i godt humør av å kikke nærmere på tingene. Her kunne en i sannhet stifte kjennskap med det frodige og absolutte lertøy og gledes over realt pottemakerarbeid.”

Rolf Hansen. Prydfat. Utført ved Kongsberg Keramikk. (Foto: Mats Linder)
Rolf Hansen. Prydfat. Utført ved eget verksted. (Foto: Mats Linder)

I 1957 levnet Skjæveland verkstedet, og Hansen drev det under eget navn sammen med kona Ragna Hansen. En assistent formet keramikken, Hansen dekorerte og Ragna glaserte og satte godset i ovnene. I perioder hadde han også praktikanter som hjalp til på verkstedet. Ekteparet kjøpte også bygningen som Kongsberg Keramikk brukt som verksted og kontor. De laget bolig på loftet og utsalg på samme etasje som verkstedet, og hjemmet ble etter hvert et populært utfluktsmål.

Rolf Hansen. Fat. Utført ved Kongsberg Keramikk. 1979. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Rolf Hansen. Fat. Utført ved eget verksted. 1979. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Rolf Hansen deltok på utallige utstillinger i inn- og utland; Triennalen i Milano 1954 og 1960, Formes Scandinaves 1958/59, Scandinavian Design Cavalcade 1963 for å nevne noen. Han mottok, for arbeider laget ved Kongsberg Keramikk, gullmedalje ved den internasjonale utstilling av moderne keramikk, Les Chefs-d`oeuvres de la Ceramique Moderne i Cannes (1955). I tillegg laget han mange offentlige utsmykninger, deriblant til kapellet på Kongsberg Sykehus i 1953. Dekorasjonen som er satt sammen av ca. 8000 fliser illustrerer det siste måltid med Jesus og de 12 disipler.

Rolf Hansen var også kunstnerisk leder for keramikkverkstedet ved brukskunstnerkolonien PLUS i Fredrikstad 1958-59.

Boken om Rolf Hansen kan bestilles HER


Utdannelse:

1941-42 – Oslo Dekoratørfagskole

1943 – Reklamelinjen, Oslo Handelshøyskole

1945-46 – Verkstedpraksis ved Åros Keramikkfabrikk

Utmerkelse:

1955 – Gullmedalje, Les Chefs-d`oeuvres de la Ceramique Moderne, Cannes (sammen med Sven Skjæveland og Birgitte Carlsen)


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819