STOLMYSTERIET ER LØST ETTER MER ENN 15 ÅR

(Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Helt siden jeg bodde i Trondheim har jeg lurt på hvem som tegnet stolen. Mine og andres teorier har vært mange. Men til slutt har det kokt ned til et par navn – Bjørn Engø og Gunnar Sørlie. Overraskelsen var derfor stor da det viste seg ingen av de to var designeren, men at det var en danske.

Reklame for stol 247 i det danske tidsskriftet Møbler. (Foto: Jens Buch)

For litt i overkant av to måneder skrev jeg innlegget Hjelp!!! Hvem har tegnet stolen?. Jeg fikk en rekke forslag på hvem som var designeren. Men det var ingen som hadde håndfaste beviser, kun indisier. Så da jeg fikk en henvendelse på Instagram fra den danske samleren Jens Buch var overraskelsen stor. Meldingen var nok så kort og konsis: ”Så er det nød knækket…Arne Wahl Iversen.” Vedlagt var en annonse fra det danske tidsskriftet Møbler fra 1955.

Forside til tidsskriftet Møbler. (Foto: Jens Buch)

Annonsen bød på nesten all informasjon man kan tenke seg. Det viste seg at modellen heter «247», og at den var produsert av den danske møbelfabrikken Falster. Og så selvfølgelig at designeren var Arne Wahl Iversen. Jens Buch mener at stolen sannsynligvis ble satt i produksjon rundt 1954/55.

Til slutt vil jeg rette et stort takk til Jens Buch som så sjenerøst delt informasjonen med oss.


©Mats Linder / matslinder.no