TORMOD ALNÆS

Tormod Alnæs
Tormod Alnæs

Årene rundt 1950 arbeidet Tormod Alnæs (1921-2003) for møbelprodusenten Hiorth og Østlyngen og på tegnekontorene til Alf Sture og Bendt Winge. Sammen med industridesigneren Bjørn A. Larsen utformet han modulsofaen «Tema» for Jømna Brug rundt 1952. I 1953/54 tegnet han Ponny, en innovativ pakkemøbelstol i stålrør med utspent seilduk i et sammenhengende forløp over stolryggen, nedover til undersiden av setet. På den 12. Triennale di Milano i 1954 ble Alnæs tildelt Diplome d´honneur for stolen. Mens han var lærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole tegnet han en spinkel, lett og organisk formet stol i stålrør og utspent skinn. Den ble vist i den norske paviljongen på Verdensutstillingen i Brussel i 1958. Sammen med Arne Jon Jutrem tegnet Alnæs en møbelgruppe i stål og pleksiglass som ble vist på den norske avdelingen i den skandinaviske paviljongen på verdensutstillingen i Montreal 1967.


Utdannelse:

1948 – Statens håndverks- og kunstindustriskole

Utmerkelser i utvalg:

1954 – Diplome d´honneur, Triennale di Milano

1966 – Merket for god design

1969 – Merket for god design

1971 – Jacob-prisen


©Mats Linder / matslinder.no