SKATTEJAKT I DANMARKET LITE REISEBREV

Hva skal man gjøre i ferien. Ligge på stranden i Syden, gå på museer, være hjemme og lade batteriene, lese bøker, spise god mat eller filosofere over livet? Ja, man kan vel egentlig gjøre litt av hvert. For mitt vedkommende ble det en uke i Danmark – på skattejakt.

Jens Quistgaards Relief servise for Kronjyden var en skikkelig storselger som var å finne i mange bruktbutikker. Her fra Sarkel Antik. (Foto: Mats Linder)

I forkant av reisen hadde vi sjekket på internett hva av butikker, museer og loppemarkeder som virket interessante. Det skal sies at omfanget var så stort at det var et problem å prioritere. Spørsmålet var hvor mye som var mulig å rekke i løpet av en dag uten at man kom til å bli fullstendig utslitt.

Sarkel Antik i Kerteminde tilbyr et variert utbud design og antikviteter fra lave til middels høye priser. (Foto: Mats Linder)

Allerede før vi dro hadde vi bestemt oss for at første stopp skulle bli Sarkels Antik i Kerteminde. Adressen Odensevej 1 ble tastet inn på mobiltelefonen. Vel fremme på adressen klarte vi ikke å finne butikken. Irritasjonen ble heldigvis kortvarig. Odensevej viste seg å være en nok så vanlig adresse i distriktet. Så etter litt knoting fant vi butikken. Anledning til at valget falt på Sarkels Antik var at vi sett butikken i flere danske antikvitetsprogrammer. Utvalget virket spennende og prisene likeså.

Jo Hammerborgs Trombone gulvlampe var å få kjøpt hos Sarkels Antik til rimelige 3000 kroner. (Foto: Mats Linder)

Det viste seg at det var flere ting vi ønsket å slå klørne i. Mest fristende var Jo Hammerborgs gulvlampe Trombone for Fog & Mørup. Den var priset til 3000. Omtrent halvparten av hva lampen koster i en vintage designforretning. Men problemet var høyden på lampen. Den viste seg være vanskelig å demontere. Undertegnet var derfor meget irritert da den var nødt å bli igjen i Kerteminde.

På kommisjonsloppemarkedet utenfor Odense var det skikkelig mange lamper til rimelige priser. (Foto: Mats Linder)

Vår andre dag var planlagt til et kommisjonsloppemarked utenfor Odense. For de som ikke vet hva det er så kan det enkelt forklares med at det er et stort lokale der man leier en stand, en reol, et rom eller vitrineskap. Man priser selv varene med strekkoder. Men i stedet for å selv stå på standen betales varene i en felles kasse. For hver solgt vare tar utleier en sum, vanligvis 10 prosent.

Et skikkelig funn var denne bronserte messing lampetten fra 1920/30-tallet til 50 kroner. Kjøpt på et kommisjonsloppemarked i utkanten av Odense. (Foto: Mats Linder)

Det viste seg at kommisjonsloppemarkedet var et eldorado. Der var det alt fra antikviteter, design, nye og gamle varer. Med andre ord noe for alle og enhver. Undertegnet gjorde to små varp der. En liten vegglampe av Jo Hammerborg for Fog & Mørup til 200 kroner. Det andre kjøpet var et riktig funn. En vegglampett i bronsert messing fra 1920/30-tallet til latterlig billige 50 kroner.

Inngangen til Take Now sitt kommisjonsloppemarked i Århus. (Foto: Mats Linder)

Fjerde dag var dedikert Århus. Målet var Brugtvare Terminalen. Men på veien dit «snublet» vi over enda et kommisjonsloppemarked – Take Now. Allerede gjennom vinduet kunne vi se at der var det mange spennende varer. Særlig lamper.

Eero Aarnios Tomaatti fra 1971 var priset latterlig lavt hos Take Now – kroner 2450. (Foto: Mats Linder)

Etter å ha gått rundt i noen få minutter fikk vi hakeslepp. Der sto en Tomaatti stol i glassfiber til Eero Aarnio. Hakesleppet ble ikke mindre når vi så prislappen — 2450 kroner. Det er omtrent en tiendedel av nypris. Men det skal sies at stolen også koster en del på auksjon. Sånn omtrent 12-15000 kroner. Så var det da det der med størrelsen. Stolen viste seg å være alt for stor for bilen. Men det var jo fortsatt en mulighet å tjene kanskje rundt 10000 på stolen hvis man klarte å tenke kreativt. Vi drøftet om vi skulle ordne med transport til Lauritz.com eller Bruun Rasmussen.

Preben Brandt Larsen sine steingodsvaser ble innkjøpt på Take Now for 150 kroner stykk. (Foto: Mats Linder)

Etter et kvarter var begge sluttkjørt, og vi fant ut at vi orket ikke. Vi var på skattejakt, men å bruke ferien på kjøp og salg var ikke en del av planen. Vi gikk frustrert videre i det store varehuset. Undertegnet fant etter hvert et par fine vaser av Preben Brandt Larsen til 300 kroner.

Pendellampe i lakkert blikk av ukjent produsent kjøpt hos SeChloe i Odense for 500 kroner. (Foto: Mats Linder)

Dag fem var viet to butikker og et museum. Første stopp ble SeChloe i Odense. Butikken er et lite vannhull for de som er glad i design og bruksgjenstander fra perioden 1950-80. Mest spennende er kanskje det store utvalget hverdagstekstiler, som sengetøy, håndklær, gardiner og mye mer. Selv fikk jeg kjøpt meg en pendellampe i svartlakkert metall fra 1950-tallet. Prisen var meget hyggelig — 500 kroner.

i Odense har et variert utbud antikviteter og danske designklassikere. (Foto: Mats Linder)

Neste stopp ble Antik Damgaard-Lauritzen i Odense. Butikken er som SeChloe og Sarkel Antik kjent fra en rekke danske antikvitetsprogrammer. Vi ble særlig interessert i en rekke smykker fra Hans Hansen. Men de var dessverre i en prisklasse som vi ikke hadde råd med. De hadde også en fantastisk Arne Bang vase fra 1930-tallet. Butikken er vel verdt et besøk for den som ønsker å kjøpe antikviteter og klassisk dansk design.

Den største utgiftsposten på reisen var på CLAY keramikmuseum i Middelfart. Der var det alt for mange bøker som var nødt å bli med hjem. (Foto: Mats Linder)

Dagens siste stopp ble CLAY keramikkmuseum i Middelfart. De kan skilte med en fantastisk Axel Salto utstilling. Der er utstilt arbeider fra midten av 1920-tallet og helt til 1960-tallet. Hva jeg vet så er det den største Salto-utstillingen noensinne. Bare den er verdt en Danmarksreise. Men så er det jo det der med bøker. Jeg kan simpelthen ikke gå inn i en museumsbutikk uten å kjøpe bøker. Jeg må innrømme at jeg gikk over streken. Men jeg følte at jeg ikke hadde noe valg. Heldigvis reiste vi ikke med fly…

Alexander Begges barnestol Casalino var å få kjøpt hos Brugtvare Terminalen i Århus for 400 kroner. (Foto: Mats Linder)

Fordi vi under vår tur til Århus ikke rakk å dra innom Brugtvare Terminalen besluttet vi oss for å ta enda en tur til byen. Vi må vel dessverre innrømme at butikken ikke helt oppfylte de forventningene vi hadde. Men det ble allikevel noen småkjøp. Grunnet plassbrist var vi nødt å la Alexander Begges barnestol Casalino bli igjen.

For å si det som i reklamen: Det er dejlig å være norsk — i Danmark.


©Mats Linder / matslinder.no