BRUKTE JULEGAVER SPAREBLUSSUNDER 400 KRONER

Har du lyst på å gi de du er glad i fine gaver. Da tenker du kanskje at det er umulig. Alt er blitt så innmari dyrt. Og kanskje økonomien setter en bremser. For å se om det fortsatt er mulig å gjøre varp så tok jeg en snarvisitt til mine to nærmeste bruktbutikker. Se hva jeg kjøpte for under 400 kroner.

Denne julen blir økonomisk vanskelig for mange. Kostnader for mat, huslån, varme og annet har skutt til værs. De flest må begrense forbruket. Men det er ikke noe man gjør i en håndvending. Å forandre vaner (eller uvaner) er både vanskelig og tidkrevende.

Fantastisk fin Fog & Mørup gulvlampe til 100 kroner hos Tante Blå. (Foto: Mats Linder)

I dag tok jeg turen innom Tante Blå i Fredrikstad for å se etter julegaver. En venn skrev for noen dager siden at hun ønsket seg noe brukt. Med det som mål spankulerte jeg rundt i butikken uten egentlig å se noe i det hele tatt. Men plutselig noterte jeg en gulvlampe innerst i butikken. I uttrykket ser den ut som den er laget en gang i 1970- eller 1980-årene. Da jeg snudde den opp ned noterte jeg klistremerket til den danske belysningsprodusenten Fog & Mørup. Prislappen var 100 kroner. Ble et raskt kjøp da jeg mangler leselampe i stuen. Har sett lampen omsettes for rundt 4.000 kroner. Så dette ble min julegave til meg selv.

Benny Motzfeldt sin vase for PLUS er en klassiker. Betalte kun 40 kroner på Tante Blå i Fredrikstad. (Foto: Mats Linder)

Etter å ha tatt med lampen hjem dro jeg tilbake til Tante Blå for å kikke etter flere ting. Oppdaget en liten Benny Motzfeldt vase for PLUS i hyllen for glass og porselen. Prisen var hyggelige 40 kroner, i stedet for 200 kroner som er normalen. Tror faktisk at det blir julegave til hun som ønsket noe pent til jul.

Vannkannen IKEA PS 2002 kostet én krone mer på Tante Blå enn på IKEA. (Foto: Mats Linder)

I en hylle sammen med brukt kjøkkentøy stod en vannkanne PS 2002 fra IKEA. Fordi yngste barnet etterlyser vannkannen som jeg tatt til kontoret tenkte jeg at denne skal hun få. Den var priset til 30 kroner. Syntes at det var billig. Men da jeg kom hjem oppdaget jeg at kannen selges ny for 29 kroner. Men må si at jeg heller betaler en krone mer for den brukte enn å kjøpe en ny…

Sveistrup Madsen sin pingvin for Bing & Grøndahl hos Tante Blå til 10 kroner var et av dagens funn. (Foto: Mats Linder)

På vei ut av butikken møtte jeg en person jeg ikke sett på noen år. Vi snakket om løst og fast og oppdaterte hverandre på barn og hva som skjer i livet. Da jeg skulle betale oppdaget jeg plutselig en pingvin i underglasur som akkurat skulle settes ut. Prislappen var 10 kroner. Snudde instinktivt opp-ned på figuren og oppdaget stempelet til Bing & Grøndahl. Noen raske søk på internett viste at designer var Sveistrup Madsen. I danske bruktbutikker er prisen omkring 400-600 danske kroner, som tilsvarer rundt 500-750 norske kroner.

Kaj Franck sin syltetøyskål i serien Kilta for Arabia er et fint stykke hverdagsdesign. (Foto: Mats Linder)

En kort gåtur unna ligger Fretex. Der hadde jeg fra før sett en Kaj Franck syltetøyskål i den opprinnelige Kilta-serien, som nå heter Teema, for Arabia. Prisen var hyggelige 65 kroner. At et så fint hverdagsobjekt får stå i månedsvis uten å bli solgt er merkelig. Men det sier vel en del om Fredrikstad. Her er det mulig å kjøpe bra ting til en rimelig penge. Prisen brukt varierer vanligvis fra 200-400 kroner.

Festlig flasketut i nysølv på Fretex i Fredrikstad til 65 kroner. (Foto: Mats Linder)

Innimellom pleier det være en del fine smykker på Fretex. Dog ikke denne gang. Ble en smule fristet til å kjøpe et par artige askebegre i porselen formet som hunder. Men visste ikke hvem som hadde satt pris på det. I stedet var det en hane som tiltrakk seg blikket. Det viser seg å være en helletut i nysølv. Den er både sjarmerende og av god kvalitet. Kjenner ikke verdien, men synes 65 kroner er ok for en slik ting fra 1930-1950-årene.

Lisa Larson har designet Mini Bulldog i Kennel-serien for Gustavsberg. Heldig for meg så var den priset til kun 65 kroner. (Foto: Mats Linder)

Etter å ha snurret rundt min egen akse et kvarters tid så var det på tide å dra. Men en hund på en hylle ville at jeg skulle bli. Hunden var Mini Bulldog fra Lisa Larsons Kennel-serie for Gustavsberg fra 1972. Hadde den vært med klistrelapp hadde Fretex visst hva det var. Heldigvis for meg så var den umerket. Kan ikke klage på prisen – 65 kroner. Bedre enn å betale markedsprisen som er på ca. 500-800 kroner…

En kanskje helt ubrukelig dings i flettet never. Sjarmerende er den i hvert fall. 10 kroner på Fretex. (Foto: Mats Linder)

Da jeg skulle betale for godsakene ble jeg vist en liten flettet boks i never. Ble umiddelbart minnet om oppveksten i Sverige på 1970-/1980-tallet. Da var det inn med slike husflidprodukter. Når jeg nå snudde opp-ned på boksen så jeg eiernavn pluss at den kom fra Sverige. Så da røk ytterligere en tier. Hva boksen skal brukes til er et mysterium. (PS. Har nå fått opplyst om at det er en saltflaske – les HER)

Etter å ha brukt 385 kroner på åtte ting på rundt én time så tenker jeg flere tanker samtidig. Det er fortsatt mulig å finne fine ting til en rimelig penge. Dine avtrykk på miljøet blir mindre. Du kan påvirke omgivelsene ved å kjøpe brukte gaver. Og det er faktisk ikke nødvendig å kjøpe gaver i det hele tatt. De aller fleste setter større pris på å bli brukt tid på. Med det så ønsker jeg alle en riktig så God Jul. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819