HØVIK VERKLYSEKRONER FRA 1956

I denne produktkatalogen fra 1956 er det tre type lysekroner. Først de som skal etterligne kirkelysekroner fra barokken på 1600/1700-tallet. Så er det en variant som kan beskrives som folkelig art deco. Sist er typen som går under benevningen Scandinavian design.

De folkelige kirkelysekronene i patinert messing var kjempepopulære i mange tiår. Hvorfor de slo så godt an kan diskuteres. Men muligens det har en sammenheng med at det minnet om noe standsmessig. For familier fra enklere kår må slike kroner blitt opplevd som et statusløft.

Varianten med tynnere armer i messing var moderne, samtidig som de fortsatt hadde foten i det tradisjonelle. En eksklusivere variant var lysekronene med armer i vridd optikkglass. De ser man veldig sjelden i dag. Antagelig fordi armene er blitt knust.

Så til lysekronene i blank messing med kupler i opalglass. Disse lampene kom først tidlig i 1950-årene og ble formgitt av Jonas Hidle, Arnulf Bjørshol og Kjell Munch.

Boken om Høvik kan bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819