GUSTAVSBERGREKLAME FOR ORNAMIN

Gustavsberg var på 1900-tallet en av Nord-Europas mest kjente porselensprodusenter. De satset tungt på kvalitetsdesign av blant andre Wilhelm Kåge og Lisa Larson. Mindre kjent er deres plastdesign.

Tallerkener, krus, kopper og kar i plast ble alt mer populært i 1960-årene. På slutten av tiåret slo sterke farger for alvor igjennom. Rødt og oransje var blant de foretrukne. Omkring 1968 lanserte Gustavsberg serien Ornamin med design av Stig Lindberg og Rut Beskow. Ornamin var for øvrig et sveitsisk produkt der man kunne dekorere plastmaterialet Melamin. Derav navnet Ornamin, som var en forkortning av ORNAmenterad melaMIN.

Stig Lindberg var på daværende tidspunkt en internasjonalt anerkjent designer, mens Rut Beskow var et uskrevet blad. Allikevel er det hennes design i Ornamin-serien som oppleves mest progressiv, med sirkler og streker i habile fargekombinasjoner.

Her til lands forhandlet Christiania Glasmagasin, Ingwald Nielsen, Gresvig og Steen & Strøm Gustavsbergs Ornamin. Ved Norgeslanseringen i 1970 annonserte man med at serviset ”tåler hverdag – tåler barn – tåler oppvaskmaskin.”


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819