NORSK MØBEL-IKEAPRODUKTKATALOG FRA 1964

IKEA åpnet sitt første varehus i 1958 i svenske Älmhult. Fem år senere åpnet de dørene til verdens andre IKEA-varehus – Norsk Møbel-IKEA A/S – på Nesbru mellom Oslo og Drammen. Hva de solgte den gang finner du svaret på i denne katalogen fra 1964.

Først må vi påpeke at den gang fikk IKEAs møbler andre navn i Norge enn i Sverige. For eksempel var Finse sitt opprinnelige navn Carlton og Della fikk navnet Svale her til lands. Det kan se ut som IKEA´s strategi var å spille på de nasjonale strenger. Oseberg-stolen markedsførtes med ”sin raffinerte blanding av feminin sjarme og maskulin styrke i slekt med sagatidens beste formkultur.”

Hvem formga da IKEA´s møbler? Det ser ut som det fremst var svenske og danske designere som tegnet for firmaet den første tiden. Men vi skal ikke se bort fra at det også var noen nordmenn. Vi har kjennskap til at Olav Haugs Elverumhylla ble solgt en periode på IKEA, men da som «Simba». Ellers tegnet Erik Wörtz, Per Olof Scotte, Bengt Ruda og Gillis Lundgren mange modeller. Sistnevnte formga for øvrig bokhyllen Billy.

Vi vet at flere IKEA-møbler fra 1960-tallet selges i Norge som norske. Men forhåpentligvis øker kunnskapen alt etter slik materiale blir tilgjengelig for allmennheten. Så hold øynene åpne for tidlige IKEA-møbler når du er på brukten neste gang. Og hvem vet, kanskje de blir solgt til svimlende summer om bare noen år da det internasjonale andrehåndsmarkedet våkner for alvor.

Så mitt tips til dere er å jakte på tidlige IKEA-modeller. Det er garantert en god investering.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697