PLUSDESIGN I FREDRIKSTAD

Jaga Pindell Kielland. Stofftrykk (prøvetrykk). Modell Løve. Utført ved Plus tekstiltrykkeri. 1974. (Foto: Mats Linder)

1

Brukskunstorganisasjonen PLUS ble etablert i Gamlebyen i Fredrikstad i 1958. Initiativtaker var gründeren Per Tannum. PLUS var en sammenslutning av verksteder, brukskunstnere og designere. Intensjonen var at de i verkstedene skulle lage modeller og mønster for industriell serie- eller masseproduksjon. PLUS ble snart et yndet turistmål der det var mulig å besøke de ulike verkstedene for å se på tilblivelsen av de ulike varene. Glasshytten, keramikkverkstedet, tekstiltrykkeriet og sølvstuen var blant de mest populære publikumsmagnetene. På mange måter var PLUS en viktig planteskole for unge, norske designere. Tone Vigeland, Grete Rønning, Rolf Hansen og Turid Holter var noen i en rekke av talentfulle ungdommer som startet sin karriere ved PLUS. I dag er PLUS videreført gjennom PLUS-skolen, en flerårig utdannelse innen ulike håndverksfag.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697