1 FORFATTER – 12 BØKER – 24 MÅNEDER

Er det norsk rekord, skandinavisk rekord, europeisk rekord eller internasjonal rekord. Uten å sitte på svaret så er jeg nok så trygg på at svaret er JA på alle spørsmål. Dette må være verdensrekord.

Det som begynte som et Corona-prosjekt har nå blitt en bokserie. I løpet av i underkant av 24 måneder har jeg skrevet 12 bøker i serien Norsk design og kunsthåndverk. Ikke i min villeste fantasi hadde jeg tenkt tanken på at det skulle ta av slik det har gjort.

Boken om Sigurd Resell er blitt skikkelig delikat.

Nå har jeg ikke gjort research, bare sånn at det er sagt. Men jeg tør å påstå at det ikke er noen i Skandinavia som gitt ut så mange bøker om design og kunsthåndverk på 24 måneder. Tror heller ikke i Europa, eller på det internasjonale markedet.

Bendte Winge Kvarenes er datter til Bendt Winge. Hun er strålende fornøyd med boken om faren. Her under lanseringen på DOGA. (Foto: Fredrik Temte)

Det går egentlig imot all fornuft å lage bøker i et slik tempo. Men er man konstruert av én mutter og én skrue så er det ikke alltid det rasjonelle som vinner i kampen om tid og prioriteringer.

Det er dessverre slik at ofte så er det kun halvparten, eller mindre av alle illustrasjoner, som kommer med i en bok. Kill your darlings er et uttrykk jeg ofte må konfronteres med. Her er tre arbeider Eystein Sandnes laget for Stavangerflint. (Ukjent fotograf)

Men som jeg tidligere har sagt så er ikke dette et enmannsshow. Vi er et team som lager galskapen. Studiogeist som står bak Papiret forlag er grunnen til at det i det i hele tatt er mulig å gjennomføre et slik prosjekt. Linda Skarpås og Tord Sandholt bruker masse tid og ressurser på å lage et fantastisk design. Fredrik Temte er navet i det organisatoriske og har vanskeligheter med å si nei til mine ideer. Presserommet og Magnus Stensvik Wilhelmsen bidrar med å trykke designelementene på bokomslagene. Med unntak for bokinnbindingen i Skien så skjer all produksjon i Fredrikstad. Lenge leve det lokalproduserte.

For samlere er bokserien et ypperlig verktøy for å finne design laget av utøverne bøkene omhandler. Dette smykket av Anna-Greta Eker ble kjøpt inn av et svensk museum omkring 1963/1964. (Ukjent fotograf)

Å få all den oppmerksomheten vi fått er helt utrolig. Kan jo bare nevne to priser – gull i Visuelt og gull i kategorien serier Årets Vakreste Bøker som er tildelt Studiogeist og Papiret forlag for bokserien. Dette i konkurranse med flere av landets fremste bokkunstnere.

I 2023 kommer boken om John Gulbrandsrød. En designer få vet hvem er, men «alle» har hatt hans design. (Foto: Mats Linder)

Hele ideen bak Norsk design og kunsthåndverk er å løfte frem den glemte designhistorien. Være en stemme for de som fortjener det. Og det er MANGE som skal løftes frem og opp i rampelyset. Alt etter forlaget vokser skal vi skape flere gode samtaler rundt vår kulturarv og historiefortellingen. Vi ønsker å skape en ny dagsorden for faget. Her og nå, men også i fremtiden.

Boken om PLUS tekstiltrykkeri er i hovedsak med kvinnelige designere.

Samtidig så er det delmål som vi ikke er helt fornøyde med. Først så er det dårlig representasjon av kvinner i bokserien. Det skyldes flere faktorer. Blant industridesignere så er det få kvinner som kan vise til en produksjon som dekker en bok på 134-164 sider. I tillegg er det fra før skrevet lite om kvinnelige industridesignere. Noe som gjør det vanskeligere å dykke ned i materien. Men det skal samtidig sies at i 2024 har vi avtalt med en ung kvinnelig designer om å lage bok. Bare sånn at det er sagt.

Boken om Benny Motzfeldt ble lansert i Abel Sawes glasshytte der Motzfeldt jobbet under PLUS-tiden. (Foto: Fredrik Temte)

Om du tenker det er kvinnelige formgivere du mener det bør lages bok om så kom gjerne med forslag.  Under innlegget er det et kommentarfelt der du skriver dine tanker og ideer. Setter samtidig stor pris på din begrunnelse.

Bokserien er som et fargerikt smykke. (Foto: Mats Linder)

Vi får stadig tilbakemeldinger fra utlandet om at bokserien er en øyeåpner. Om at de ikke hadde kjennskap til det norske, men nå begynner skjønne hvor mye bra som kommer herfra. Vi i Norge må bygge selvtilliten over hva vi fått til i alle år. Så om du selv lurer på hva det er så anbefaler jeg at du kjøper noen bøker. Hilsen Mats.

Våre bøker bestiller du HER


©Mats Linder / matslinder.no



VIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819