VATNE MØBLERKVALITETSDESIGN SIDEN 1946

Fredrik Kaysers 807 produseres fortsatt av Vatne. Stolen ble brukt i James Bond filmen You Only Live Twice. (Foto: Vatne Møbler)

Vatne Møbler er en anerkjent norsk møbelprodusent. Firmaet ble etablert av Knut Sæter i Vatne på Sunnmøre i 1946 som Vatne Lenestolfabrikk. De er fremst kjent for kvalitetsmøbler i hud av designerne Fredrik Kayser og Sigurd Resell.

Torsten Johanssons stol 220 er organisk og myk i uttrykket og har en del fellestrekk med Finn Juhls stol Pelikan. (Foto: Nasjonalmuseet)

Knut Sæter var utdannet interiørarkitekt fra Bergen Kunsthåndverksskole og de første møblene laget han på egen hånd. I 1947 ble broren Jostein medeier. Han ble snart salgsansvarlig for Østlandet med hovedsete i Halden.

Gerhard Bergs Varia ble produsert av Vatne Lenestolfabrikk fra 1955.

I 1955 engasjerte Vatne interiørarkitekten Gerhard Berg til å tegne en ny kolleksjon til en møbelutstilling i Oslo det samme året. Bergs seksjonssofa Varia ble meget godt mottatt. På den samme utstillingen ble også den svenske designeren Torsten Johanssons organisk formede stol 220 utstilt.

Fredrik Kaysers 711 ble tildelt førstepremie i en stolkonkurranse i 1960. I dag er det LK Hjelle som produserer stolen. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Senere samme tiår ble interiørarkitekten Fredrik Kayser tilknyttet firmaet. Han skaffet snart Vatne internasjonal anseelse. Et av høydepunktene var gyngestolen 599. Stolen fikk internt kallenavnet «Nøtteknekkeren» etter en overvektig messebesøker suttet den i stykker. I 1960 ble stolen 711 tildelt førstepremie i en stolkonkurranse i regi av Bransjerådet for Møbel- og Innredningsindustrien. Kjennetegnende for 711 er de mykt formede armlene.

Fredrik Kaysers 108 ble populær straks etter han døde. (Foto: Vatne Møbler)

Flere av Kaysers arbeider for Vatne var preget av håndverksmessig skikkelighet, forfinede former og eksklusiv materialbruk. Blant de mest kjente hører lenestol- og sofaserien 965. En av Kaysers viktigste bidrag til firmaet før han døde i 1968 var de laminerte stolene 108 og 109.

Sigurd Resells konferansestol 126 er i dag lite kjent. (Foto: Vatne Møbler)

Interiørarkitekten Sigurd Resell overtok som designer etter Kayser. I løpet av noen år la han om bedriftens kunstneriske profil fra Scandinavian Design periodens danskpåvirkede møbelhåndverkerstil til mer industritilpasset serieproduksjon.

Sigurd Resells Falcon er i de senere år blitt re-designet. Her som modell Falcon Phoenix i møbelstoffet Hallingdal fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. (Foto: Vatne Møbler)

I 1970 inviterte Bransjerådet for Møbel- og Innredningsindustrien til møbelkonkurransen «Et møbelstykke». Sigurd Resell mottok andrepremie for lenestolen Blankvals. Stolen som senere fikk navnet Falcon ble satt i serieproduksjon av Vatne året etterpå. I løpet av to år bidro Falcon til å tredoble Vatnes omsetning. Stolens popularitet førte til at den ble kopiert i flere land. I Danmark ble en snarlik stol produsert under navnet Super Star. Det endte i en rettssak som Vatne vant.

Trine Rosenberg og Beate Ellingsens Skin-X ble produsert av Vatne fra 1985. (Foto: Vatne Møbler)

Under 1980-tallet satset Vatne Møbler alt mer på prosjektinnredninger. Til Norges Banks hovedkontor i Oslo tegnet Trine Rosenberg og Beate Ellingsen X-serien. Lenestolen Skin-X var med sin kubiske form en videreføring av det funksjonalistiske tankegodset.

Olav Eldøys sofa 980 ble tildelt NOR-IN Prize i 1991. (Foto: Vatne Møbler)

I 1986 startet Olav Eldøy et fruktbart samarbeid med firmaet. Han formga flere produkter. Som den karakteristisk buede sofaen 980 og den postmodernistiske stolen 121 fra 1988. I 1989 fikk Vatne økonomiske vanskeligheter og firmaet ble solgt til Stokke-gruppen. Tre år senere kjøpte Stokke-gruppen også møbelprodusenten Møremøbler som sammen med Vatne ble til det som i dag er Fora Form. Enkelte av Vatnes møbler ble produsert av det nye firmaet.

Knut Sæters sofaklassiker Manhattan fra 1980 produseres den dag i dag. (Foto: Vatne Møbler)

Knut Sæters sønn, Per Arne Sæter, som ble med over til Stokke-gruppen, ønsket å reetablere familiefirmaet. Det skjedde i 2002, sammen med Randi Hustøft og Terje Ulvestad. En ny kolleksjon ble lansert sammen med Fredrik Kaysers klassikere. Men under finanskrisen høsten 2008 stoppet omsetningen og produksjonen ble lagt ned.

Eivind Sæters taburett Otto i hel tre kom for salg i 2011. (Foto: Vatne Møbler)

I 2010 startet Per Arne Sæter og Randi Hustøft igjen opp firmaet. De har nå en klassikerkolleksjon med møbler til Knut Sæter, Fredrik Kayser og Sigurd Resell. I tillegg har Eivind Sæter formgitt taburetten Vatne Otto. Firmaet samarbeider også med Fora Form og Fjordfiesta under utviklingen av nye prototyper.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819