STOKKEVISJONÆR DESIGN

Stokke AS. Bæresele til barn. Stokke® MyCarrier. Produsert av Stokke. I produksjon fra ca. 2012. Merket for god design 2013. (Stokke AS)

Stokke er en visjonær bedrift som opprinnelig produserte møbler. I dag har de lagt om produksjonen og produserer utelukkende for barneutstyrsmarkedet. Stokke fokuserer på ergonomi, funksjonalitet og sikkerhet.

Bendt Winge. Armlenestol. Modell: 202. Produsert ved Møller & Stokke. I produksjon fra 1942. (Stokke Fabrikker)
Bendt Winge. Armlenestol. Modell: 202. Produsert ved Møller & Stokke. I produksjon fra 1942. (Stokke Fabrikker)

I 1932 etablerte Georg Stokke og Bjarne Møller møbelfabrikken Møller & Stokke i Spjelkavik på Sunnmøre. Den første tiden reparerte de eldre møbler, i tillegg produserte de møbler på bestilling. Tidlig på 1940-tallet tegnet Bendt Winge for bedriften.

Arnt Lande. Modell: Akaba. Produsert av Stokke Fabrikker. Mahogni. Sete- og rygg trukket i kunstskinn. Gjennombrutte armlener. 1960-tallet. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Arnt Lande. Modell: Akaba. Produsert av Stokke Fabrikker. 1960-tallet. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

På slutten av 1930-tallet ble bedriftens produksjon alt mer industrialisert, og i 1947 ble møbeldesigner Arnt Lande ansatt. I flere tiår tegnet han en rekke fremragende møbler, deriblant Akaba og Congo. I 1956 ble Georg Stokke eneeier og bedriften fikk navnet Stokke Fabrikker AS. Fra slutten av 1950-tallet tegnet Gerhard Berg flere av Stokkes møbelklassikere. Den første modellen for bedriften var armlenestolen Caro (1957) og fra 1964 møbelserien Kubus. Gyngestolen Selje fra første halvdel av 1960-tallet var et særdeles godt harmonisk møbel i grenselandet mellom håndverk og industriproduksjon.

Gerhard Berg. Modell: Senja. Produsert av Stokke Fabrikker. 1960-tallet.
Gerhard Berg. Modell: Senja. Produsert av Stokke Fabrikker. 1960-tallet.

Fra slutten av 1950-tallet utviklet Stokke en lang rekke hvilestoler. Først ut var Vipp (ca. 1959), og i 1960 bestselgeren Combi Star. Senere kom Telestar (1964) og i 1965 den elegante og skulpturalt utformede Swing Star. Et brudd med den skandinaviske, myke linjeføringen var hvilestolen Inka (1967), tegnet av den da unge Peter Opsvik som samtidig tegnet for Bruksbo Tegnekontor.

Peter Opsvik. Modell: Inka. Produsert av Stokke. 1967.
Peter Opsvik. Modell: Inka. Produsert av Stokke. 1967.

Samarbeidet mellom Peter Opsvik og Stokke ble snart skjellsettende. Opsviks barnestol Minimax (1970) var svar på et voksende rygg- og kroppsholdningsproblemer blant barn og ungdommer. Mini-max med regulerbart sete og rygg kunne med enkle håndgrep justeres alt etter barna vokste. I 1972 tegnet Opsvik stolen Tripp Trapp, som var en videreutvikling av Minimax tankegods. Konstruksjonsmessig er den like enkel som genial – og ikke minst selvfølgelig. Støtte er to horisontale bein som gåropp i en diagonal vinkel med rygg på toppen. I vinkelen er det innfreste spor der man monterer to plater som kan flyttes alt etter barnet vokser. Selv et lite barn kan derfor plasseres i stolen og sitte i samme bordhøyde som de voksne. Tripp Trapp er en sosialt tilrettelagt stol, samtidig som den gir effektiv støtte til ryggmuskulaturen. I sin konstruksjon er Tripp Trapp stabil og holdbar, og kan derfor brukes av flere generasjoner barn.

Peter Opsvik. Modell: Tripp Trapp. Produseres av Stokke.
Peter Opsvik. Modell: Tripp Trapp. Produseres av Stokke. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Fra slutten av 1970-tallet produserte Stokke flere møbler utviklet etter nye ergonomiske sitteprinsipper som hadde sitt utspring i konseptet Balans. Peter Opsvik tegnet Variable balans (1979), Gravity balans (1983), balans Tripos (1997), og i 1985 tegnet Per Øie den nyskapende Stokke Move.

Peter Opsvik. Modell: Gravity balans. Produsert av Stokke. I produksjon fra 1983. Produseres nå av Variér. (Peter Opsvik AS foto: Tollefsen)
Peter Opsvik. Modell: Gravity balans. Produsert av Stokke. I produksjon fra 1983. Produseres nå av Variér. (Peter Opsvik AS foto: Tollefsen)

Siden 2006 har Stokke fokusert utelukkende på møbler og utstyr til barn innenfor produktkategoriene; barnestoler, barnevogner og utstyr til barnerommet. Omdreiningen er til dels basert på suksessen Tripp Trapp som solgt i mer enn 8 millioner eksemplarer på verdensmarkedet. Det multifunksjonelle møbelet Sleepi fra 1999 finnes i flere varianter. Sleepi Mini er en seng for nyfødte barn og opp til 6 måneder. Med tilleggsutsyr kan minivarianten enkelt omvandles til en seng for spedbarn i alderen opp til 18 måneder. Ved å fjerne ene vangen på sengen passer den utmerket for barn opptil treårsalderen, og Juniorvarianten kan varieres som sofa eller seng for tiåringen. De bueformede kortsidene kan også omformes til et par stoler. Et relativt kostbart møbel som Sleepi kan på sikt vise seg å være en fornuftig investering. Fordi Sleepi har lang levetid kan miljøutslipp reduseres i forbindelse med produksjon og unødvendig transport.

Susanne Grønlund og Klaus Hviid i samarbeid med Stokke AS. Multifunksjonsmøbel for barn. Modell Sleepi. Produsert av Stokke. 1999. reddot design award winner 2004, Merket for god design 1999 og VIP Asia 2006. (Norsk Designråd)
Susanne Grønlund og Klaus Hviid i samarbeid med Stokke AS. Multifunksjonsmøbel for barn. Modell Sleepi. Produsert av Stokke. 1999. reddot design award winner 2004, Merket for god design 1999 og VIP Asia 2006. (Foto: Stokke)

Da Stokke lanserte barnevognen Stokke Xplory i 2003 var den i form, utførelse og funksjon en sjelden fugl innenfor barnevognsegmentet. Xplory er et samarbeidsprosjekt mellom Stokke, K8 Industridesign og Eker Design. Et av særtrekkene med Xplory er det høyt plasserte barnesetet som gir nærmere kontakt mellom barn og foreldre. Barnesetet kan også snus sånn at barnet sitter i kjøreretningen eller vendt mot foreldrene. Annen flerfunksjonalitet får Xplory til å fremstå som et trygt og innovativt produkt som ivaretar både barnas og foreldrenes behov. Stokke Xplory inngår i dag i Museum of Modern Arts permanente designsamlinger. Bæreselen Stokke® MyCarrier ble tildelt Merket for god design 2013.

Stokke AS. Bæresele til barn. Stokke® MyCarrier. Produsert av Stokke. I produksjon fra ca. 2012. Merket for god design 2013. (Stokke AS)
Stokke AS. Bæresele til barn. Stokke® MyCarrier. Produsert av Stokke. I produksjon fra ca. 2012. Merket for god design 2013. (Stokke AS)

I 2013 ble Stokke solgt til den sørkoreanske forretningsmannen og dataspillgründeren Kim Jung-Ju.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819