FREDRIK KAYSERFEINSCHMECKER MØBELKUNST

Fredrik Kayser. Gyngestol. Modell: 599. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1958/59. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Fredrik Kayser.

Fredrik Kayser var en fremragende møbeldesigner i Scandinavian Design perioden under 1950/60-tallet. Hans møbler var preget av elegant formgiving og materialfølsomhet. Flere av hans møbler har for lengst gått inn i designhistorien.

Fredrik Kayser (1924-1968) tok diplomeksamen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) i Oslo i 1945. I 1945–1947 arbeidet han for Rastad & Relling Tegnekontor. Der tegnet han sammen med Adolf Relling tegnekontorets første designklassiker – Kaminstolen (1946). Et av stolens særtrekk er de likt utformede armlenene som kunne brukes som både høyre og venstre armlene, noe som rasjonaliserte både produksjon og montering. Stolen ble på kort tid foretrukket i mange offentlige bygninger, deriblant Stortingsbygningen.

Fredrik Kaysers tegning av en senere variant av Kaminstolen (Foto: Mats Linder)

I 1946 etablerte Fredrik Kayser seg som selvstendig designer. Sammen med Torleiv Hellkås deltok han det samme året på Oslo Håndverks- og Industriforenings første lotteriutstilling etter den andre verdenskrig med et møblement utført av Smith & Skabo. Rundt 1947 flyttet han til fødebyen Bergen. Der tegnet han blant annet for Knudsen i Marken, og han etablerte etter hvert en møbelfabrikk.

Fredrik Kayser ved Rastad & Relling Tegnekontor. Modell Krysset. Produsert av Gustav Bahus Eftf. Tegnet i 1955 og i serieproduksjon fra 1956. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

I perioden fra 1952 til 1956 arbeidet Kayser igjen for Rastad & Relling. I dette tidsrommet tegnet han klassikeren Krysset (1955) som ble produsert av Gustav Bahus Eftf. Det mest særegne med denne er stolens for- og bakbein som er formet som et kryss. I krysset er den sammenføyd med fire mørkere treplugger som på en raffinert måte fremhever konstruksjonen. I 1955 ble stolen vist på utstillingen H-55 i Helsingborg.

Fredrik Kayser. Spisestuemøblement. Modell Hertug. Produsert av Viken Møbelfabrikk.

Da Kayser sluttet ved Rastad & Relling fikk han snart forespørsler fra flere møbelprodusenter. For Viken Møbelfabrikk tegnet han skjenken Hertug. Hertug ble utført i teak og palisander med speilfinér i de fire dørene. En noe eksklusivere utgave av Hertug var å få med bein i matt stål. For Skeie & Co. tegnet han flere kommoder, skrivebord og noen stoler, som for eksempel Buen.

Fredrik Kaysers Buen fra 1958 for Skeie & Co. er leken og ungdommelig. (Foto: Nasjonalmuseet / Bjørgli, Annar)

I 1957 begynte Kayser som designer for Vatne Lenestolfabrikk. Der tegnet han flere møbelklassikere det kommende tiåret. En var armlenestolen 711, som han vant førstepremie med i Bransjerådet for Møbel- og Innredningsindustriens stolkonkurranse (1960). Stolen kjennetegnes fremst av det svakt buede sete og rygg, og forbeinas aksentuerte forbinding på armlenenes overside. I dag produseres stolen av L.K. Hjelle.

Fredrik Kayser. Armlenestol. Modell 711. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. Kayser vant første premie med 711 i Bransjerådet for Møbel- og Innredningsindustriens stolkonkurranse i 1960. I dag produseres stolen av L.K. Hjelle. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

Flere av Kaysers arbeider for Vatne var preget av håndverksmessig skikkelighet, forfinede former og eksklusiv materialbruk. Blant de mest kjente hører lenestol- og sofaserien 965. Under De Forenede Uldvarefabrikkers konkurranse i 1963/64 be Kayser premiert for sittemøblene Honduras og og Gaute. Vinner var Sven Ivar Dysthe.

Fredrik Kayser. Armstoler. Modell 108 og 109. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1968. (Vatne Møbler)

I en stolkonkurranse i 1965 ble Kayser tildelt 3. premie for en laminert stol. De siste årene av sitt liv tegnet han flere laminerte stoler, men det var for de eksklusive møblene i en danskinspirert møbeltradisjon som Kayser kom å bli mest kjent for. Da Kayser døde overtok Sigurd Resell som sjefsdesigner for Vatne.

Boken om Fredrik Kayser kjøpes HER


Utdannelse:

1945 – Diplom, Statens håndverks- og kunstindustriskole

Utmerkelser i utvalg:

1960 – 1. premie, Bransjerådet for Møbel- og Innredningsindustriens stolkonkurranse

1963/1964 – De Forendede Uldvarefabrikers møbelkonkurranse – to premier

1965 – Merket for god design

1968 – Merket for god design©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819