FORA FORMGOD DESIGN I FOKUS

KnudsenBergHindenes. Modell: UP. Produsert av Fora Form. I produksjon fra 2012. (Foto: Fora Form)

Møbelprodusenten Fora Form har en sterk og selvstendig designprofil. En rekke av bedriftens modeller er langlivede møbelklassikere som har vært i produksjon i mer enn 50 år. Stolene City, Planet og Popcorn har for lengst gått inn i norsk designhistorie.

Kurvmøblement. Utført ved Møre Kurvmøbelfabrikk. Ca. 1929. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Kurvmøblement. Utført ved Møre Kurvmøbelfabrikk. Ca. 1929. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Fora Form er en av landets mest profilerte møbelprodusenter. Bedriften ble etablert i 1929 under navnet Møre Kurvmøbelfabrikk, og senere Møre Lenstolfabrikk. Fra starten produserte de kurvmøbler som konkurrerte på pris med tilsvarende modeller i Oslo og Østlands-området. På 1950-tallet var bedriften blant de første i Norge til å ta i bruk høyfrekvenslaminat.

Øivind Iversen. Modell: City. Produsert av Møre Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1955/56. (Foto: Mats Linder)
Øivind Iversen. Modell: City. Produsert av Møre Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1955/56. (Foto: Mats Linder)

Siden 1955/56 produserer de Øivind Iversens laminerte stol City. I løpet av relativt kort tid ble stolen et populært valg på det voksende, norske kontraktmøbelmarkedet.

Sven Ivar Dysthe. Modell: Popcorn. Produsert av Møre Lenestolfabrikk/Fora Form. I produksjon fra 1968/2012. (Foto: Fora Form)
Sven Ivar Dysthe. Modell: Popcorn. Produsert av Møre Lenestolfabrikk/Fora Form. I produksjon fra 1968/2012. (Foto: Fora Form)

Fra 1963 har bedriften samarbeidet med Sven Ivar Dysthe. Først ut var lenestolen Laminat. Etterpå fulgte flere av hans møbelklassikere – Planet (1963/64), Prisma og Popcorn (1967/68) – som alle er i produksjon i dag. Dysthe har også tegnet Parabel som ble tildelt Innovasjonsprisen i 1988.

Torstein Nilsen. Modell: Totem. Produsert av Møremøbler. I produksjon fra 1984. (Foto: Fora Form)
Torstein Nilsen. Modell: Totem. Produsert av Møremøbler. I produksjon fra 1984. (Foto: Fora Form)

I løpet av 1980-tallet ble kontraktmøbelmarkedet alt viktigere for daværende Møremøbler. Generasjonen født på 1940/50-tallet ble mer gjeldende. Svein Gusrud, Torstein Nilsen og Terje Hope var noen av bedriftens nye garde ukonvensjonelle designere.

Terje Hope. Modell: Spring. Produsert av Møremøbler/Fora Form. I produksjon fra 1985. (Foto: Fora Form)
Terje Hope. Modell: Spring. Produsert av Møremøbler/Fora Form. I produksjon fra 1985. (Foto: Fora Form)

Gusrud tegnet den populære og anvendelige armstolen Rectangle, Nilsen den langlivede klassikeren Totem og Hope stolen Spring. Den sistnevnte ble tildelt Merket for god design 1986.

Beate Ellingsen. Modell: Gallery. Produsert av Fora Form. (Foto: Fora Form)
Beate Ellingsen. Modell: Gallery. Produsert av Fora Form. (Foto: Fora Form)

Olav Eldøy og Steinar Hindenes sittegruppe Formula var med sine store ryggflater et typisk kontraktmøbel fra tiden. Akkurat som kontormøbelprodusenten HÅG produserte Møremøbler eksperimentmøbler på begynnelsen av 1980-tallet. Henrik Skarlands Sitstik formet som kombinert stokk og krakk er et tidstypisk eksempel.

Cirkus Design. Modell: Jazz. Produsert av Fora Form. I produksjon fra 1993. (Foto: Fora Form)
Cirkus Design. Modell: Jazz. Produsert av Fora Form. I produksjon fra 1993. (Foto: Fora Form)

Bak stolene i Jazz-kolleksjonen står designerduoen Dave Vikøren og Steinar Hindenes i designerfellesskapet Circus Design. Jazz ble utviklet for Kulturhuset USF i Bergen. I anledning utviklingsarbeidet var det flere aspekter man var nødt å ta stilling til. Deriblant måtte stolene kunnes stables og tåle røff behandling. I 1993, etter to års utviklingsarbeid, var de ferdige for produksjon. Et særtrekk med stolene er de elegant konede bena og avbalansert sete og ryggbrett. Jazz fikk Merket for god design 1993 og Klassikerprisen for god design 2005.

Tveit & Tornøe. Modell: Clint Konferanse. Produsert av Fora Form. I produksjon fra 2009. (Foto: Fora Form)
Tveit & Tornøe. Modell: Clint Konferanse. Produsert av Fora Form. I produksjon fra 2009. (Foto: Fora Form)

Stolserien Clint av Atle Tveit og Lars Tornøe ble utviklet i nært samarbeide med Fora Form. Seriens grunnkonsept er basert på rygg og sete i en krapp, buet form. Uttrykket er harmonisk og med slektskap til 1960-tallets minimalisme. Sterkest i Clint-kolleksjonen står den skulpturale Clint Konferanse med høy rygg.

KnudsenBergHindenes. Modell: UP. Produsert av Fora Form. I produksjon fra 2012. (Foto: Fora Form)
KnudsenBergHindenes. Modell: UP. Produsert av Fora Form. I produksjon fra 2012. (Foto: Fora Form)

I 1992 ble Møremøbler kjøpt opp av Stokke. Vatne Møbler som Stokke kjøpte i 1989 ble fusjonert inn i Møremøbler (1994/95). I 1997 byttet Møremøbler navn til Fora Form, og i 2013 ble Fora Form solgt til svenske Lammhult Design Group.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819