SIGURD RESELLMANNEN BAK FALCON

Sigurd Resell. Modell: Falcon. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1971. (Vatne Møbler)
Sigurd Resell.
Sigurd Resell.

Sigurd Resell var på 1950/60-tallet en av landets mest formsterke møbeldesignerne. Det som kjennetegner møblene hans er avklarte logiske konstruksjoner. Han skrev seg inn i designhistorien med lenestolen Falcon, som bidro til å tredoble Vatne Lenestolfabrikks omsetting i løpet av to år.

Sigurd Resell (1920-2010) hadde en solid snekkerutdannelse i bagasjen før han studerte ved Treavdelingen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (1943–1947). Etter studiene fikk han ansettelse ved Rastad & Relling Tegnekontor. Der ble han foruten et kortere opphold (1953–1956) fram til 1968.

For tegnekontoret formga han noen av etterkrigstidens mest formsterke møbler. Til de mer kommersielle bidragene regnes armstolen Blinken (1956) og stoler i Bambi-serien. Resell var også en av Rastad & Rellings viktigste bidragsytere til å utstyre Stortinget med nye møbler da bygget ble utvidet under 1950-tallet.

Sigurd Resell og Adolf Relling ved Rastad & Relling Tegnekontor. Modell: 56/1 – Bambi-serien. Produsert av Gustav Bahus Eftf. Tegnet i 1955. (Foto: Nasjonalmuseet, Frode Larsen)
Sigurd Resell og Adolf Relling ved Rastad & Relling Tegnekontor. Modell: 56/1 – Bambi-serien. Produsert av Gustav Bahus Eftf. Tegnet i 1955. (Foto: Nasjonalmuseet, Frode Larsen)

I 1959 ble Resell premiert på Københavns Snedkerlaugs møbelkonkurranse for armstolen SR59. Stolens særpreg er det mykt utformede ryggstykket som nærmest glir over i armlenene. SR59 ble først utført av snekkermester Niels Vodder i København, men i dag produseres stolen av japanske Kitani under navnet SR-01.

Sigurd Resell. Armstol. Modell: SR-59. Produsert av Niels Vodder. (Foto: Pierre Bergé & Associés)
Sigurd Resell. Armstol. Modell: SR-59. Produsert av Niels Vodder. (Foto: Pierre Bergé & Associés)

På 1960-tallet formga Sigurd Resell en rekke møbler i stål. Lenestolen Sirkel ble først produsert av Gustav Bahus Eftf. før den ble overtatt av Møre Lenestolfabrikk. Sirkel er en eksklusiv stol med bein i stål med palisander-holker og en bueformet rygg i skinn.

Sigurd Resell ved Rastad & Relling Tegnekontor. Modell: Sirkel. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.
Sigurd Resell ved Rastad & Relling Tegnekontor. Modell: Sirkel. Produsert av Møre Lenestolfabrikk.

I 1962 deltok Resell i bordkonkurransen til Bransjerådet for møbel- og innredningsindustrien (Bransjerådet). Varianter av bordet Steel med understell i flatstål ble tildelt to andrepremier.

Sigurd Resell. Prototypemodell: Steel. 1962.
Sigurd Resell. Prototypemodell: Steel. 1962.

Sammen med Cato Mansrud deltok Resell i Bransjerådets stolkonkurranse i 1965. Der fikk de andrepremie for en stol av safaritype – Irafas – Safari baklengs. Stolen med sin demonterbare konstruksjon i stålrør og skinn i rygg, sete og armlener var godt egnet som eksportprodukt. I 1966 ble Irafas tildelt gullmedalje på den andre Biennale i Ljubljana, Jugoslavia. Stolen som produsertes av A. Grasaasen´s Fabrikker fikk også Merket for god design 1966. Resell formga også andre modeller for Grasaasen, som bordet Stabel og stolen Prins.

Sigurd Resell og Cato Mansrud. Modell: Irafas. Produsert av A. Grasaasens Fabrikker. Tegnet i 1965. (Norsk Designråd)
Sigurd Resell og Cato Mansrud. Modell: Irafas. Produsert av A. Grasaasens Fabrikker. Tegnet i 1965. (Norsk Designråd)

Etter Fredrik A. Kayser døde i 1968 overtok Sigurd Resell sjefsdesignerrollen ved Vatne Lenestolfabrikk. Bedriften hadde helt siden midten av 1950-tallet markert seg som en av landets viktigste møbelprodusenter. I løpet av noen år la Resell om bedriftens kunstneriske profil fra Scandinavian Design periodens danskpåvirkede møbelhåndverkerstil til en mer industritilpasset serieproduksjon.

Sigurd Resell. Modell: 126. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. (Vatne Møbler)
Sigurd Resell. Modell: 126. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. (Vatne Møbler)

I 1970 inviterte Bransjerådet til møbelkonkurransen ”Et møbelstykke”. Sigurd Resell mottok andrepremie for lenestolen Blankvals. Stolen som senere fikk navnet Falcon, produsertes av Vatne Lenestolfabrikk året etterpå.

Falcons konstruksjon følger en slags hengekøyeprinsipp der sete og rygg utgjør en poseform i lerret hengt opp i fire punkter. Sete- og ryggputen er festet i bakkant av lerretsposen for å holde den på plass. Senere kom Falcon også i laminert bøk, og omfattet snart en høyrygget variant med nakkepute, en fotskammel og et rundt og et kvadratisk bord. Den laminerte Falcon var rimeligere, lettere og med bedre fjærende egenskaper enn stålvarianten.

Sigurd Resell. Modell: Falcon. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1971. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Sigurd Resell. Modell: Falcon. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1971. (Vatne Møbler)

I løpet av to år bidro Falcon til å tredoble Vatnes omsetting. Stolens popularitet førte til at den ble kopiert i flere land. I Danmark ble en snarlik stol produsert under navnet Super Star. Det endte i en rettssak som Vatne vant.

Sigurd Resell. Modell: Tube. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1971. (Foto: Nasjonalmuseet)
Sigurd Resell. Modell: Tube. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1971. (Foto: Nasjonalmuseet)

Sigurd Resells produksjon for Vatne Lenestolfabrikk var på 1970-tallet preget av å skulle dekke flere markedssegmenter. Det førte til et nok så brokete formuttrykk. Blant hans sterkere bidrag for produsenten dette årtiet var stålrørstolen Tube. For Sørliemøbler i Sarpsborg tegnet Resell stabelstolen Line (1984).

Hans profesjonelle karriere ble kronet med utstillingen «Sigurd Resell – stoler gjennom 30 år» på Galleri Vognremissen i Oslo i 1990.

Boken om Sigurd Resell kan bestilles HER


Utdannelse:

1947 – Diplom, Statens håndverks- og kunstindustriskole

Utmerkelser i utvalg:

1966 – Gullmedalje, 2. Biennale i Ljubljana, Jugoslavia

1966 – Merket for god design


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819