GERHARD BERGINNOVATIV OG KLASSISK MØBELDESIGN

Gerhard Berg. Modell: Norse. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Gerhard Berg. (Foto: Mats Linder)
Gerhard Berg. (Foto: Mats Linder)

Gerhard Berg hadde en lang og meget aktiv karriere som møbeldesigner og interiørarkitekt. Han tegnet flere møbelklassikerne fra gullalderen på 1950/60-tallet. Så sent som i 2011 ble hans siste modell satt i produksjon.

Gerhard Berg (1927–2023) vokste opp på farsgarden Rusten i Høydal i Volda kommune. Som 19-åring tok Berg et korrespondansekurs ved ABC-skolen for tegning, samtidig som han var litograflærling og gartner i Oslo kommune. I 1949 begynte Berg på Statens håndverks- og kunstindustriskoles treavdeling. Der var Arne Korsmo avdelingsforestander og Birger Dahl overlærer.

Gerhard Berg. Modell: Varia. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. 1955. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Gerhard Berg. Modell: Varia. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. 1955. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Samtidig som Gerhard Berg arbeidet med diplomoppgaven (1953) fikk han korttidsjobb hos Ingmar Relling i Sykkylven. I november 1954 ble han ansatt designer ved Vatne Lenestolfabrikk. Til møbelmessen under Abelhaugen i Oslo våren 1955 presenterte Vatne Bergs nye modeller. Deriblant seksjonssofaen Varia. Den kunne kjøpes i seksjoner, én og én, alt etter behov, plass og økonomi. Sofaen ble ofte trukket i Istapp-mønstret fra Unika-Væv i grå- og gultoner og svart utvendig, noe som appellerte til yngre mennesker.

Gerhard Berg. Modell: Florida jr. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. 1955.
Gerhard Berg. Modell: Florida jr. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. 1955.

Senere ble den populære Varia supplert med lenestolene 200 og 208. Suppleringsstolen Florida jr. kjennetegnes av at sete og rygg er formet som en skråskjært bøtte i polstret skumgummi.

Gerhard Berg. Akvarell til lenestolen Gjende. Produsert av Hareid Bruk. Tegnet i 1955.
Gerhard Berg. Akvarell til lenestolen Gjende. Produsert av Hareid Bruk. Tegnet i 1955.

For Hareid Bruk tegnet Gerhard Berg sofaen og lenestolen Gjende (ca. 1955). For den samme produsenten tegnet han i 1958 lenestolen Giske. Det var en nyskapende skallstol i glassfiberarmert plast med spesialformet skumgummi i ryggen med stoffet limt på. Da Hareid Bruk gikk konkurs i 1958 overtok LK Hjelle flere av Bergs modeller. Deriblant den høyryggede lenestolen Sande H.

Gerhard Berg. Modell: Norse. Produsert av L. K. Hjelle. Tidlig 1960-tallet.
Gerhard Berg. Modell: Norse. Produsert av L. K. Hjelle. Tidlig 1960-tallet.

En av Bergs mest vellykkede modellene for LK Hjelle var salongmøblementet Norse i hud og palisander. Sidevangens distinkte profil, med skråstilt nedre del står i fin kontrast til understellets rettlinjete konstruksjon.

Gerhard Berg. Møbel-serie 1800. Produsert ved P.I. Langlo Fabrikker. Tegnet i 1959.
Gerhard Berg. Møbel-serie 1800. Produsert ved P.I. Langlo Fabrikker. Tegnet i 1959.

For møbelprodusenten P.I. Langlo formga Gerhard Berg møbelserien 1800. Stolen 1888 kunne kombineres med ulike beinunderstell, deriblant varianten som muliggjorde plassering av stolen på TV-benken 1900 i den samme serien. Løsningen var subtil, og med japanske trekk.

SAS annonse fra 1962 med Gerhard Bergs hvilestol Marina.
SAS annonse fra 1962 med Gerhard Bergs hvilestol Marina.

På slutten av 1950-tallet innledet Gerhard et langt og fruktbart samarbeid med Stokke. Den første modellen for bedriften var armlenestolen Caro (1957), som ble brukt ved flere offentlige innredninger. I 1960 formga han lenestolen Marina, som var en videreutvikling av Sande H for Hareid Bruk. Marina er bredere og med flatere armlener enn Sande H. Marina ble i 1962 brukt i SAS annonsekampanjer for Scandinavian Design og var verdifull gratisreklame for Stokke.

Gerhard Berg. Modell: Aksla. Produsert av Stokke Fabrikker. Ca. 1961. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Gerhard Berg. Modell: Aksla. Produsert av Stokke Fabrikker. Ca. 1961. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

Spisestuemøblementene Sula og Aksla fra tidlig 1960-tallet føyet seg inn i rekken av modeller i skandinavisk møbeltradisjon tuftet på god form, funksjonalitet og håndverksutførelse. Armstolen Aksla var med skulpturalt formede armlene, elegant sammenføyd til akterstav og forbein.

Gerhard Berg. Modell: Kubus. Produsert av Stokke Fabrikker. I produksjon fra ca. 1964.
Gerhard Berg. Modell: Kubus. Produsert av Stokke Fabrikker. I produksjon fra ca. 1964.

Konstruksjonen i stolene i møbelserien Kubus illustrerer godt det bærende og bårne. Tanken bak Kubus var å skape en møbelfamilie med flest mulig formspråk som dekket et stort spekter av bruksområder. Alt fra behagelige lenestoler, bord og lette stablestoler for kontraktmarkedet.

Gerhard Berg. Modell: Classic. Produsert av Stokke Fabrikker. Tegnet og i produksjon fra 1965.
Gerhard Berg. Modell: Classic. Produsert av Stokke Fabrikker. Tegnet og i produksjon fra 1965.

Lenestolen Classic fra 1965 har sine røtter i skandinavisk møbeltradisjon. Dets særpreg av sporet langs ytterkanten på armlenet og bak ryggen der det indre og ytre trekk møtes og avsluttes med en kjeder kledd med hud. Denne produksjonsmessig, smarte utførelsen bidrar samtidig til stolens vellykkede linjeføring.

Gerhard Berg. Modell: Berg. Produsert av Northern Lighting. Tegnet i 1967. (Foto: Damian Heisch og Simen Skyer for Northern Lighting)
Gerhard Berg. Modell: Berg. Produsert av Northern. Tegnet i 1967. (Foto: Damian Heisch og Simen Skyer for Northern)

Designprodusenten Northern produserte fra omkring 2010 Gerhard Bergs lampe Berg. Den er konstruert av gjennomsiktige og sandblåste, rektangulære akrylplater som gir et dus lys. I 2011 begynte Aksel Hansson i Hjelmeland å produsere Bergs stablestol Aksel med sete i flettet sjøgress. Første bestilling av stolen var til den nyoppførte Sjømannskirken Kronprinsesse Mette-Marits kirke i Miami.

Boken om Gerhard Berg kan bestilles HER


Utdannelse:

1953 – Diplom, Statens håndverks- og kunstindustriskole

Utmerkelser og priser:

1958 – 2. premie, Askim Gummivarefabrikks konkurranse©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819