VERNER PANTON FOR FRITZ HANSEN

Verner Panton var på 1960-tallet Scandinavian Designs enfant terrible. Han gikk imot strømmen og gjorde sin egen greie. Panton var kompromissløs. Og det er kanskje akkurat derfor han i dag er elsket av så mange.

Verner Panton fikk sitt gjennombrudd i ca. 1960 med sine kontroversielle møbler for den danske produsenten plus linje. Der utfoldet han seg fritt i en geometrisk lek. Kvadrater, sirkler og konformer ble til bord, stoler og krakker. De geometriske tekstilene ble montert til vegger, gulv og tak. Et totalinteriør av Verner Panton gjorde et sterkt inntrykk, den gang som i dag.

For den anerkjente møbelprodusenten Fritz Hansen var Panton en smule roligere i sin formgivning. Eller skal vi trekke det tilbake? Hva med Pantower. En boskulptur som oppfordret brukeren til selvstendig utfoldelse. Helt i tråd med fri seksualitet og livsstil som gjorde seg gjeldende på slutten av sekstitallet og begynnelsen av syttitallet. Da BH-en ble kastet på bålet og «alle» damer begynte å gå på p-piller.

Annerledes er også hans stålmøbler for Fritz Hansen. De ble laget som et system og satt sammen etter eget ønske. Disse var som mange av Pantons møbler mer tenkt til offentlige innredninger. Det gjør at enkelte objekter i serien er sjeldne og dermed nok så kostbare på det internasjonale markedet.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819