ARNE OG JAHN-VIGGO´S SMIEPRODUKTKATALOG FRA 1972

Hva vet vi egentlig om vår nære designhistorie? Jeg vil påstå veldig lite. Norsk smykkeproduksjon er et av fagområdene som er blitt stemoderlig behandlet. Man kan jo spørre seg hva det skyldes.

Når vi gransker hva våre museer skrevet om norsk smykkedesign så er det svært lite. På generelt grunnlag vil jeg si at det i hovedsak er snakk om de mest kjente. Nevnes kan J. Tostrup, og da særlig deres designer Grete Prytz Kittelsen. Det er også skrevet bøker om David-Andersen, PLUS, NM Thune og noen andre. Derimot er det laget flere bøker om norske smykkekunstnere, deriblant Tone Vigeland, Liv Blåvarp, og andre. En liten oversikt finner du HER

Derfor er det ekstra gøy å kunne presentere en produktprosjyre fra Arne og Jahn-Viggo´s Smie. Nå er det dessverre sånn at jeg vet svært lite om firmaet. Så det blir derfor en kort introduksjon. Verkstedet ble etablert i Bergen 1971 av Arne Valen og Jahn-Viggo Solheim. Rolf Monsen var ansatt designer. De tre synes å ha hatt helt forskjellig kunstnerisk temperament. Monsen var nok så opptatt av geometriske former. Solheim brukte gjerne stener som malakitt, lapis lazuli og onyks. Valen synes dog å ha hatt en mer tradisjonell tilnærming til designet.

Det fine med brosjyren er at alle modeller er med opplysninger om hvem designeren er. Det gjør at vi igjen kan sette firmaet på kartet etter at det har vært nesten bortglemt.

Boken Norske smykker kjøpes HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697