NORSK GULLSMEDKUNSTUTVALGT LITTERATUR

Det er utgitt en rekke bøker og utstillingskataloger over norsk gullsmedkunst. Flere får man tak i etter noen tastetrykk på internett, mens andre er sjelden vare. Så i dette innlegget kommer vi med noen tips om hva som finnes. Etter hver bildtekst får dere en indikasjon over hvor vanlig eller sjelden boken/katalogen er.

Er man utover normalt interessert i norsk gullsmedkunst bør man forsøke få tak i tidsskriftet «Gullsmedkunst». Det var navnet på gullsmedenes tidsskriftet i perioden 1920-2008, som i dag heter «Gull og ur». Er man feinschmecker samler bør man selvfølgelig jakte på «Norsk Tidsskrift for Guldsmedkunst». Det ble utgitt i årene fra 1910 til 1919, og er nærmest umulig å oppdrive. Nasjonalbiblioteket har en komplett rekke, men hva vi har kjennskap til så har ikke Nasjonalmuseet noe utgaver av tidsskriftet. Det gir en liten pekepinn over hvor sjeldent det er.

29-gullsmedkunst-copy

En av de mest kuriøse gullsmedbøkene noensinne utgitt i Norge er Henrik Møllers «Norwegian Tourist Trade in Silver», som er en veritabel hyllest til Møller selv. Meget utypisk norsk å sette seg selv på en høy pidestall, men morsom lesing. Bare introduksjonen er verdt å sitere: ”In publishing this Book, I. Henrik Møller, Chaser and Silversmith in Trondhjem, Norway, show and explain a number of great objects, which I have had the honour to execute and sell to many world-famous names, who have paid me a visit in the course of the travels in the last 50 years…” Og slik fortsetter boken der han ramser opp den ene kongeligheten og potentaten etter den andre.

13-henrik-moller-copy

For at det i det hele tatt skal utgis bøker om norsk design og kunsthåndverk må vi støtte opp omkring det som blir utgitt. I 2012 ga smykkekunstneren Camilla Luihn ut egen bok rundt sitt kunstnerskap. Den ble trykket i et opplag på 200 eksemplarer. Den er med andre ord uvanlig/sjelden samtidig som den ble kjørt ut fra trykkeriet. Likeså er det med Øystein Johan Østbys lærebok «Innovativt håndverk: Design og produktutvikling for gullsmedfaget» som ble utgitt på Gaidaros Forlag i 2016. Boken er hva vi vet kun trykket i 300 eksemplarer.

32-gullsmedkunst

Så kommer vi til produktkataloger og reklamemateriell. Det er nesten alltid uhyre vaskelig å finne. Så mitt tips er at neste gang du er hos gullsmeden tar du med det du finner av brosjyrer. I løpet av et par års tid så er mesteparten kastet til fordel nytt materiale, og da er du kanskje den eneste som spart på hvilken bestikkmodeller som produsertes i 2016.

De siste to bildene i dette innlegget illustrerer en David-Andersen forhandler produktkatalog. Den er udatert, men vi har anledning til å tro at den ble trykket rundt 1900-05. Her får man et overordentlig innblikk i hvilken modeller som var i serieproduksjon den gang.

Så jeg oppfordrer dere som er interessert om å oppsøke antikvariater og bokhandler og kartlegge hva som finnes av tilsvarende litteratur. Lykke til med jakten.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819