GLASS FRA PLUSNI FORMGIVERE

Benny Motzfeldt glass for PLUS. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

PLUS glasshytte var i 1970- og 1980-årene kjent for Benny Motzfeldt kunstglass. Det få kjenner til er at det er langt flere enn hun som tegnet for glasshytten.

Arne Lindaas. Vase i håndblåst glass. Modell: Per. Utført i 1958. (Foto: Mats Linder)

PLUS glasshytte i Fredrikstad ble etablert i 1958. Den første tiden var Arne Lindaas kunstnerisk leder. Lindaas utformet en rekke modeller, men da han ble sykemeldt i 1959 tegnet også andre for glasshytten. Deriblant noen av glassblåserne. Men det er dessverre lite kunnskap rundt deres arbeider.

Tone Vigeland. Drikkeglass i blått glass. Ca. 1959. H. 6,5. (Foto: Mats Linder)

Det var antagelig Lindaas´ sykemeldelse som fikk Tone Vigeland til å lage et lite drikkeglass for PLUS omkring 1959. PLUS var i oppstartfasen i stort behov for å komme med nye modeller. Hennes blå drikkeglass ble antagelig kun fremstilt i en begrenset periode.

Erling Christoffersen. Vase i håndblåst glass. 1960-tallet. H. 17. (Foto: Mats Linder)

At PLUS kunstneriske leder for Sølvstuen, Erling Christoffersen, også tegnet for glasshytten er ukjent for de fleste. Hvor mange modeller han formga vites ikke, men antagelig flere enn vasen som er avbildet i dette innlegget.

Richard Duborgh. Lysestake. Modell: Lysestake høy. 1960-tallet. H. 21. (Foto: Mats Linder)

Da Arne Lindaas sluttet som kunstnerisk leder for glasshytten overtok keramikeren Richard Duborgh hans stilling. Flere av hans tidligste glass var en videreføring av hans keramikk. Med Duborgh i førersetet fikk glasshytten en mer gjennomført kolleksjon enn tidligere.

Roar Høyland. Vaser. Opprinnelig tegnet til kafeteriarestaurenten Caravelle på Fornebu flyplass i 1964. (Foto: Mats Linder)

Industridesigneren Roar Høyland utformet i 1964 en vase til Fornebus nye flyplass. Vasen ble kanskje til på bakgrunn av hans kjente pappemballasje som senere ble premiert nasjonalt som internasjonalt. Det var en utmerket måte å markedsføre PLUS-glasset på.

Bjørn A. Larsen. Askebeger. 1964. (Foto: Mats Linder)

Muligens det var Høyland som formidlet kontakten med industridesigneren Bjørn A. Larsen. Han designet et firkantet, formstøpt askebeger i farget glass for Fornebu flyplass, samme år som Høylands vase ble utført.

Arne Jon Jutrem. Skulptur. «Soppblomst». Utført ved PLUS. Utstilt på Verdensutstillingen i Montreal 1967.

Formgiveren og billedkunstneren Arne Jon Jutrem var innom PLUS glasshytte i 1967. Hans produksjon må mer ses på som en gjestekunstners besøk. Til verdensutstillingen i Montreal det samme året fikk han utført noen ekspresjonistiske skulpturer, fremstilt i kun få eksemplarer.

Benny Motzfeldt. Unika skål. Utført i 1977. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Best kjent av alle norske glassformgivere er utvilsomt Benny Motzfeldt. Før hun kom til PLUS i 1970 hadde hun jobbet for Christiania Glasmagasin, Hadeland Glassverk og Randsfjord Glassverk. Motzfeldt var internasjonalt orientert og så på glass som et selvstendig kunstnerisk medium.  

Kim Schwarz. Vase. Utført i mars 1970. (Foto: Mats Linder)

I tillegg til anerkjente formgivere har det også vært flere hospitanter som praktisert glasshåndverket ved glasshytten. Amerikanske Kim Schwarz var innom PLUS i tre måneder i 1970. Etter henne finnes det noen bevarte prøver.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819