EMCO MØBLER OG ÅRNES INDUSTRIPRODUKTKATALOG FRA 1970-TALLET

Møblene fra 1970-tallet er et relativt uutforsket område. Det er også tilfelle med Emco Møbler og Årnes Industri. Heldigvis er det noen som ser viktigheten av å kartlegge norsk møbelinsdustri. Vi kan takke Eldar Høidal ved Møbelmuseet i Sykkylven for gedigen grunnforsking.

Møbelprodusenter kommer og går, og de fleste hadde blitt en parentes i norsk industrihistorie, om det ikke vært for møbelhistoriker Eldar Høidal. Han har brukt flere tiår på å kartlegge møbelindustrien her til lands og skrevet om en rekke møbelprodusenter i Industrisoge for Sykkylven (1990). Flere av Høidals artikler er også å finne på lokalhistoriewiki.no Jeg har derfor tatt meg friheten å omtale Emco Møbler og Årnes Industri på bakgrunn av hans artikkel om K. Emdal på lokalhistoriewiki.

I 1934 etablerte Karl Emdal firmaet K. Emdal & Co. A/S i Sykkylven. Fabrikken hadde en stor bredde i produksjonen. I 1945 kjøpte Emdal aksjemajoriteten i madrassfabrikken Ligg-Godt A/S i Oslo. Deres mest kjente produkt var Stjernemadrassen. Emdal hadde også stor produksjon av sovesofaer etter krigen. I 1958 begynte man også produsere møbler på en fabrikk på Årnes, som fikk navnet Årnes Industri.

I slutten av 1960-årene kjøpte Ligg-Godt K. Emdal & Co. Navnet på det nye selskapet ble Emco Møbler. De to firmaene Årnes Industri og Emco Møbler hadde etter hvert en sammenfallende produksjon. I 2007 overtok nye eiere madrassfabrikken og byttet navn til Stjernemadrassen, som fortsatt har virksomhet i Straumgjerde i Sykkylven.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819