RAMON ISERNRYER FOR SELLGREN & CO.

Samarbeidet mellom billedkunstneren Ramon Isern og tekstilprodusenten Sellgren & Co. var i særklasse. I fellesskap utviklet de tepper i landskapet mellom kunst og håndverk.

I 1926 startet svenske Axel Sellgren et møbelstoffveveri på Gildheim i Trondheim. Han hadde tidligere erfaring fra andre veverier i Sverige og Norge. Etter fem år og hardt arbeid var arbeidsstokken kommet opp i 16 mann. De flyttet derfor inn i nye fabrikkslokaler på Leangen. Sellgren fikk snart innpass hos den voksende møbelindustrien på Sunnmøre.

Etter andre verdenskrig var det stort behov for nødvendighetsartikler. Axel Sellgren startet så salg av mønster og garn til ryeknytting. I 1959 utlyste firmaet en mønsterkonkurranse. Arne Lindaas vant flere premier. I løpet av få år eksploderte interessen for ryeknytting. Sellgren & Co. etablerte derfor kontakt med flere kunstnere.

Billedkunstneren Ramon Isern (1914–1989) ble født i Barcelona, Spania. Omkring 1956 flyttet han til Trondheim. Der arbeidet han med egen kunst og etter hvert på arkitektavdelingen ved Norges Tekniske Høyskole (NTH).

Omkring 1962 innledet Ramon Isern og Sellgren & Co. et samarbeid rundt en ny kolleksjon ryemønster. Grunnlaget var en rekke av Iserns collager og gouacher. Etter et tidskrevende utviklingsarbeid med bedriftens teknikere ble motivene gjenskapt som ryer. Ryene ble utstilt på Kunstindustrimuseet i Oslo fra 9. til 25. november 1962. Mønstersamlingen derimot kom på markedet 15. januar 1963.

Kunsthistoriker Alf Bøe skrev at ”resultatet er blitt et utvalg av helt særegen karakter, preget av samspillet mellom uttrykksfull komposisjon og personlig fargeholdning».


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819