KULE RYER FRA SELLGREN & CO.

Ryene fra Sellgren & Co. har fasinert meg lenge. Stoffeligheten, strukturen, fargesjatteringene og lukten av ull roper til meg.

Arne Lindaas. Modell: Snøhetta. 1966.
Arne Lindaas. Modell: Snøhetta. 1966.

Mitt første møte med Sellgren-teppene var da jeg bodde i Trondheim og tok turen innom bruktbutikken Tordenskjold Armoury. I trappen mellom første og andre etasje hang et stort teppe til Ramon Isern. Vil huske det målte 170×230. Med andre ord, nest største størrelse. Det kostet 1500. Som fattig student kunne jeg ikke bruke så mye penger på noe så unødvendig. Da jeg hadde bestemt meg for å kjøpe det etter et års tid viste det seg at det nettopp var solgt til en amerikaner.

Arne Lindaas. Modell: Rosin. 1966.
Arne Lindaas. Modell: Rosin. 1966.

Andre møtet med Sellgens ryer var da jeg var på fyllingen i Trondheim og samlet materiale til min utstilling ”Søppel” på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i 2001. Øverst oppå søppelberget lå et av Arne Lindaas tepper. Vil huske det var ”Vindu C”. Blakk som jeg var den gang solgte jeg teppet til Euklides designgalleri i Oslo. Det var en skikkelig nedtur.

Arne Lindaas. Modell: Grønnland. 1966.
Arne Lindaas. Modell: Grønnland. 1966.

Min trøst er at jeg fått tak i flere av katalogene og mappene fra bedriften de siste årene. I tillegg har jeg kommet over noen prislister og foldere. Det er en veldig god hjelp når man skal finne ut om designer og navn på mønster. Derfor ønsker jeg å dele med meg noe av materialet her.

Ramon Isern. Modell: Taranteller. 1966.
Ramon Isern. Modell: Taranteller. 1966.

Det ikke alle vet er at man fikk kjøpt materialsett (bunnvev og ull) slik at man kunne knytte sine egne Sellgren-tepper. Hadde man god råd kunne man få det ferdigknyttet. De største teppene som måler 200×300 med 35 mm. floss kostet rundt 1970 mer enn 3400 kroner som materialsett. Et tilsvarende ferdigknyttet i samme størrelse kostet 7700 kroner. Bare for moro skyld sjekket jeg nylig på Finn.no og fant et teppe (200×300) til 2900… Sammenligner man med andre land så er det tragisk at man får kjøpt Sellgren-tepper til slikk og ingenting. Ta en kikk på Bukowskis Moderne auksjon våren 2014 og sammenlign priser på teppene der.

Ramon Isern. Modell: Sprellemann. 1966.
Ramon Isern. Modell: Sprellemann. 1966.

Da jeg arbeidet med Norwegian Icons på Blomqvist Kunsthandel bestemte jeg meg for å dra inn et par Sellgren-tepper til salgsutstillingen. Prisen ble satt nok så høyt i forhold til hva de omsettes for her til lands til vanlig. Resultatet ble selvfølgelig – usolgte. Da utstillingen reiste videre til Tokyo ble et av teppene solgt. Tror prisen var i overkant av 15000.

Ramon Isern. Modell: Insekt. 1966.
Ramon Isern. Modell: Insekt. 1966.

Det ser ut som utlendingene ser verdien av god tekstilkunst, mens vi i Norge tenker kjedelig husflid, eller noe i den duren. Hadde jeg drevet en second hand designbutikk så vet jeg i hvert fall hva jeg skulle gjort. Bunkret opp et lager med rimelige Sellgren-tepper.©Mats Linder / matslinder.no


Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819