REVISJON 2018 – NYE MÅL FOR FREMTIDEN

Fra Terje Westfoss´ retrospektive utstilling på Østfold Kunstsenter. (Foto: Mats Linder)

2018 kan mest sammenlignes med en gedigen berg-og-dal-bane. Opp- og nedturer om hvert annet. Kanskje litt mye på det meste, men det er vel slik enkelte år er. Allikevel har det vært aktivitet her og alt flere får opp øynene for norsk design og kunsthåndverk.

2017 og 2018 har på flere plan vært nok så utfordrende. Det har ført til at energien ikke alltid vært på topp. Ikke heller produksjonen. Planen om å utgi boken om Bruksbo Tegnekontor var planlagt til 2018, men var nødt å flyttes til 2019. Samtidig kan jeg avsløre at i år kommer jeg med boken om Konrad Galaaen, utgitt av Spriten Kunsthall. Ellers ønsker jeg at 2019 vil by på flere positive overraskelser.

Innimellom er det greit å finne frem finstasen. (Foto: Mats Linder)

I 2018 var det i snitt 1 153 sidevisninger per dag på nettsiden. Tilsvarende tall for 2016 var 531 og i 2017 812. Totalt var det 420 750 sidevisninger i 2018. I 2017 var tilsvarende tall 296 200. Økningen er på mer enn 40 prosent. Gledelig er at det blir alt flere sidevisninger grunnet frisøk på internett. De aller fleste kommer via Google. Jeg publiserte hele 97 innlegg i 2018. Mest lest i løpet av 24 timer var Antikrundans forbannelse og sportsdiktaturets hegemoni som hadde 1 913 sidevisninger.

Store norske leksikon er en fantastisk ressurs der artiklene er kvalitetssikret av en redaksjon og mer enn 700 fagansvarlige. (www.snl.no)

Arbeidet som fagansvarlig for Store norske leksikon fortsetter nå for fjerde året. Det er særs givende å skrive for landets fremste leksikon, en gratis ressurs som brukes av millioner av mennesker. I Skandinavia har vi ingen andre tilsvarende alternativer. Svenske Nationalencyklopedin er en betalingstjeneste og Den Store Danske er siden 2017 inaktiv. I 2018 produserte jeg i overkant av 210 000 tegn for leksikonet. Mye av tiden ble brukt på redigering av artikler knyttet til billedkunst da de ikke var blitt oppdatert på svært lang tid.

Artikkelen om Rolf Hansen i Samler & Antikkbørsen ble godt mottatt.

Tidsskriftet Samler & Antikkbørsen (S&A) har helt siden 2001 vært min økonomiske trygghet. Det er derfra pengene kommer sånn at hverdagen går rundt. Som frilanser er det et must. Hvis ikke stopper også aktiviteten for denne nettsiden. De mest spennende artiklene for S&A i 2018 var om Norgesglasset, Ingvil Havrevold og Rolf Hansen.

Stolen 56/2 fra Rastad & Relling Tegnekontors Bambi-serie for Gustav Bahus Eftf. ble solgt for 29 000 SEK + salær hos Bukowskis i januar. 2018. (Foto: Bukowskis)

Samarbeidet om «Norsk designauksjon» med Sveriges ledende auksjonshus Bukowskis var både morsomt og vellykket. Sammen fikk vi vist norsk etterkrigsdesign til et bredt internasjonalt publikum. Kjøpere fra Europa, USA og Asia strømmet til. Hvem vet, kanskje det blir flere slike prosjekter på sikt…

Eyvind Solli Andreassens arbeid Who’s Laughing Now står nå på mitt kontor. (Foto: Mats Linder)

Har foreløpig ikke satt meg fokusområder for nettsiden. Et mål ellers er å orientere meg bedre innenfor samtidig design og kunsthåndverk. Under Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling 2018 fikk jeg en nødvendig oppdatering og korreksjon. Der kjøpte jeg for øvrig arbeidet Who’s Laughing Now av Eyvind Solli Andreassen. I mitt nærmiljø er Østfold kunstsenter. Der så jeg blant annet utstillingene til Andrea Scholze og Terje Westfoss.

Fra Terje Westfoss´ retrospektive utstilling på Østfold Kunstsenter våren 2018. (Foto: Mats Linder)

Et stort løft i 2018 var at mitt bibliotek endelig ble ferdig innredet. Mange timer har gått til strukturering. I løpet av året vokste biblioteket fra rundt 60 til 70 meter. Samtidig har jeg brukt mer enn 30 000 kroner på innkjøp. Tilgangen på gammel designreklame var fenomenal. Mesteparten er brukt på produktkataloger som legges ut her på nettsiden.

Innimellom kjøper jeg tidsskriftet Vi selv og våre hjem. (Foto: Mats Linder)

Så til slutt kommer et aldri så lite ønske om at du som bruker nettsiden bidrar til aktiviteten. Du kan bruke både Vipps eller bedriftskontoen. Med ønske om et fantastisk 2019. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


LISTE OVER DE MEST VISTE INNLEGGENE I 2018:

1. HADELAND GLASSVERK – KATALOG FRA 1933 (9 226 sidevisninger)

2. MUSLING-STOLEN FRA VIK & BLINDHEIM (5 859 sidevisninger)

3. HADELAND – KATALOG FRA 1965 (5 255 sidevisninger)

4. HADELAND GLASSVERK – PRODUKTKATALOG OVER VIN- OG GLASSERVISER (4 785 sidevisninger)

5. 15 NORSKE DESIGNOBJEKTER – DE GRÅ EMINENSER (3 857 sidevisninger)

6. HADELAND GLASSVERK – OMFANGSRIK PRODUKTKATALOG FRA 1955 (3 681 sidevisninger)

7. GUSTAV BAHUS – PRODUKTKATALOG FRA TIDLIG 1960-TALLET (3 632 sidevisninger)

8. HADELAND GLASSVERK – PRODUKTKATALOG FRA CA. 1980 (3 106 sidevisninger)

9. BENNY MOTZFELDT– UNIK PRODUKTKATALOG FRA PLUS (3 084 sidevisninger)

10. GUSTAV BAHUS OG RASTAD & RELLING – EN VANVITTIG BRA PRODUKTKATALOG MED BAMBI-SERIEN (2 917 sidevisninger)