SELCONORSKE PLASTBÅTER FRA 1968

Nostalgiker husker sikkert plastbåter laget av Selco. Firmaet hadde en fantastisk vekst og var på et tidspunkt størst i Europa innen sin kategori.

Selco ble etablert i 1957 som en fortsettelse av firmaet Plastbåter A/S. Det hadde opprinnelig hovedsete i Oslo, men flyttet til Bærum. I vedtektene sto det at deres formål var «å drive produksjonsvirksomhet og handel med plastprodukter og hva dermed måtte stå i forbindelse.»

Firmaet fikk ganske umiddelbart suksess med sine støpte glassfiberbåter. I 1961 kunne man rapportere om en million-ordre til Sverige. For øvrig den største ordre en norsk plastbåtfabrikant hatt til utlandet. I alt var det snakk om 400 båter. Bestselgere var modellene Select og Selspeed.

Select ble beskrevet som en ungdommelig båt med skjønnhet og feiende fart i hver linje. Den mer kostbare Selspeed var en 14 fots luksuriøs familiesportsbåt. Med en utenbordsmotor på 45 hestekrefter kunne den prestere opptil 30 knop.

I 1968 hadde Selco produksjon på Rjukan, Lysaker og Asker. I tillegg til båter laget man andre produkter. I 1965 var firmaet Europas største i plastbåter. Som en liten kuriositet kan nevnes at Rolf Heslands stol Fox er med støpt plastrygg mellom to lag av tykk hud.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819