BRUKSBO TEGNEKONTOR

(Foto: Blomqvist Nettauksjon)

1 BRUKSBOBruksbo Tegnekontor var i tre tiår et av landets ledende designkontorer for kvalitetsmøbler. På midten av 1960-tallet ble en stor prosentandel av norske eksportmøbler tegnet der. Torbjørn Afdal var Bruksbos mest kjente designer.

Bruksbo Tegnekontor ble etablert av forretningsmannen Per Tannum og interiørarkitekten Arne Remlov i 1941. Den første tiden formga Remlov tegnekontorets møbler for Tannums møbelforretninger – P.T. Møbler og Møbel-Tannum. I 1941-42 ble Bruksbo utvidet med interiørarkitektene Gunnar Eriksen og Runar Børresen. Deres møbler var i en oppmyket funksjonalistisk stil, preget av Den andre verdenskrigs materialknapphet.

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Form. Produsert av Nesjestranda Møbelfabrikk. 1955. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Form. Produsert av Nesjestranda Møbelfabrikk. 1955. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

Den nyutdannede Torbjørn Afdal (1917-1999) ble ansatt som tegner ved Bruksbo i 1946. Han var en av etterkrigstidens mest produktive møbeltegnere. 1955 tegnet Afdal spisestuen Form for Nesjestranda Møbelfabrikk. Spisestuestolens bueformede toppstykke er med elegante sammenføyninger i overgangen mellom ryggen og de korte armlenene. Form ble tildelt gullmedalje på håndverksmessen So wohnt Europa i München 1959.

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Hunter. Produsert av Haug Snekkeri. 1960.
Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Hunter. Produsert av Haug Snekkeri. 1960.

Den følgende tiårsperioden tegnet Afdal flere møbelklassikere. Han raffinerte formen og teak, palisander og hud var de foretrukne materialene. Lenestolen Hunter fra 1960 og den populære spisestuestolen Darby (ca. 1962) var et par stoler som føyet seg inn i denne rekken.

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Baccus. Produsert av Mellemstrands Trevareindustri. Ca. 1955. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Baccus. Produsert av Mellemstrands Trevareindustri. Ca. 1955. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

Under 1960-tallet tegnet han flere barskap og skrivebord. Barskapet Times var i utførelsen enkelt konstruert og derfor tilpasset en rasjonell produksjon – til sammenligning det mer påkostede barskapet Fokus.

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Bali. Produsert av Haug Snekkeri. Ca. 1965.
Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Bali. Produsert av Haug Snekkeri. Ca. 1965.

De eksklusive skrivebordene Svebo, Duo, Tele og Bali er med små variasjoner konstruert over samme temaer. Konferansemøbelserien Minerva ble en klassiker som slo godt an i både inn- og utland. Spesielt konferansestolene i høy og lav utgave i hud og palisander ble produsert i lang tid.

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Krobo. Produsert av Mellemstrands Trevareindustri. Ca. 1959/62. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Krobo. Produsert av Mellemstrands Trevareindustri. Ca. 1959/62. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

Torbjørn Afdals kanskje mest kjente møbel er flerbruksbenken Krobo. Den kunne fås i ulike lengder og trematerialer. I tillegg kunne den kompletteres med ulike moduler tilpasset LP-plater og hifi-utstyr.

Peter Opsvik ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: 1001. Produsert av Stranda Industri. 1967.
Peter Opsvik ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: 1001. Produsert av Stranda Industri. 1967.

I tillegg til Afdal arbeidet Harry Moen, Gunleik Svartdal og Rolf Hesland ved Bruksbo Tegnekontor – for å nevne noen. Og Peter Opsvik arbeidet for øvrig som frilanser i noen år.

Rolf Hesland ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Fox. Produsert av Haug Snekkeri.
Rolf Hesland ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Fox. Produsert av Haug Snekkeri.

Rolf Hesland ble ansatt på tegnekontoret i 1950. De første årene tegnet han flere overstoppede lenestoler, deriblant Metro og Tuba. I 1958/59 tegnet han den innovative og elegante armlenestolen Fox. Han utviklet over tid flere populære kombinasjonsmøbler. Kombi (ca. 1962) kunne kjøpes stykkevis – som seng, skap, hyller og skuffer – alt etter økonomi og behov.

Rolf Hesland ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Scala. Produsert av Bagn Møbelindustri. Ca. 1966/67. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Rolf Hesland ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Scala. Produsert av Bagn Møbelindustri. Ca. 1966/67. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

LP-platekurven Scala er Heslands kanskje mest kjente enkeltmøbel. Den ble laget i sponplate med dekkfiner i teak eller palisander. Sammen med Afdal tegnet han i løpet av 1950-tallet veggseksjonen Veggen de Luxe.

Torbjørn Afdal og Rolf Hesland ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Veggen de Luxe. Produsert av Ringerike Møbel- og Trevarefabrikk.
Torbjørn Afdal og Rolf Hesland ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Veggen de Luxe. Produsert av Ringerike Møbel- og Trevarefabrikk.

Da Per Tannum i 1958 etablerte brukskunstorganisasjonen PLUS i Fredrikstad ble også et møbelmodellverksted opprettet. Der ble det utført prototyper for Bruksbo Tegnekontor. Torbjørn Afdal var kunstnerisk leder for verkstedet samtidig som han ledet tegnekontoret.

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Sari. Produsert av Haug Snekkeri. 1962. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Sari. Produsert av Haug Snekkeri. 1962. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

I løpet av en 30-årsperiode tegnet Bruksbo møbler til flere titalls norske møbelprodusenter. I 1965 var 6 ½ prosent av alle solgte norske møbler på hjemmemarkedet tegnet ved Bruksbo Tegnekontor og 20 prosent av alle eksporterte møbler var Bruksbo-modeller.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819