HJELP!!! HVEM HAR TEGNET STOLEN?

Noe av det morsomste med norsk designforskning er å finne informasjon rundt objekter som lenge har vært oppført med ukjent formgiver og produsent. I enkelte tilfeller kan jakten gå unna, mens andre ganger pågår den år etter år.

Adolf Relling og Sigurd Resell ved Rastad & Relling Tegnekontor. Modell: 3190. Muligens utført ved Gustav Bahus Eftf. 1960. Fra Adolf Rellings utstilling på Norsk Møbelfaglig Senter i 1996. (Ukjent fotograf)

For kort tid siden fikk jeg en forespørsel om en stol. Eier spurte meg om hjelp da han hadde en magefølelse av at den var en prototype fra Rastad & Relling Tegnekontors Bambi-serie. Da jeg fikk tilsendt bilde av stolen viste det seg at den var blitt utstilt på Adolf Rellings utstilling på Norsk Møbelfaglig Senter i Sykkylven i 1996. I utstillingsbrosjyren ble det opplyst om at den var fra Bambi-serien og produsert av Gustav Bahus Eftf. i 1955.

Illustrasjoner fra Rastad & Rellings tegnearkiv der modell 3190 er avbildet.

Det første jeg gjorde var å saumfare alt materiale jeg skannet fra Rastad & Relling Tegnekontors arkiv. Etter en kort stund fant jeg et fotografi. Der var også modellnummer 3190 påført. En rask sjekk i R&R sin modelloversikt viste at det stemte, og der stod Gustav Bahus Eftf. oppført som produsent. I et annet register kunne jeg snart konstatere at stolen var oppført med Adolf Relling og Sigurd Resell som designere, og årstallet 1960. Men der var et spørsmålstegn markert etter produsenten Bahus sitt navn.

Adolf Relling og Sigurd Resell ved Rastad & Relling Tegnekontor. Modell: 3190. Muligens utført ved Gustav Bahus Eftf. 1960. (Ukjent fotograf)

Etterpå sjekket jeg i den omfangsrike katalogen over Bambi-serien. Det viste seg at stolen ikke var oppført der. Jeg kunne heller ikke finne stolen avbildet i fotografiene etter den store Gustav Bahus og Rastad & Relling utstillingen på Kunstindustrimuseet i Oslo i 1961.

Faksimile fra katalogen til Adolf Rellings utstilling på Norsk Møbelfaglig Senter i 1996.

Så da gjenstår spørsmålet – hva skjedde med stolen. Enten ble 3190 kun produsert som prototype. Eller så ble den produsert av Bahus for en kort periode. Jeg har tidligere funnet ut at flere Rastad & Relling modeller ble overdratt til andre produsenter omkring 1961/62. Min mistanke er at Bahus investerte alt for mye i nye modeller over en kort periode, og at det kostet. Kan i tilfelle 3190 blitt produsert av for eksempel Rasmus Solberg eller Møre Lenestolfabrikk? Hvis du har noe ledetråder eller vet svaret ta å skriv det i kommentarfeltet.

Olav Haug. Modell: 109. Produsert av Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.

En annen stol ligner veldig på noen Olav Haug designet. Han arbeidet lenge for Elverum Møbel- og Trevarefabrikk. Der tegnet han blant annet de populære modellene 36, 46 og 109. Den uidentifiserte stolen har lenge resultert i masse forvirring. Derfor spurte jeg Olav Haugs datter om faren står bak designet. Hun svarte at hun også lenge lurt på hvem som formgitt stolen, men uten å komme til bunns med spørsmålet. Men hun kunne i hvert fall konstatere at det ikke var faren som var designer.

Dokka Møblers reklamefilm med den uidentifiserte stolen. Screen shot fra Youtube.

For ikke lenge siden ble jeg kontaktet av designer Lars Beller Fjetland. Han hadde sendt en link til en reklamefilm fra Dokka Møbler som lå på Youtube. Plutselig oppdaget jeg den «ukjente» stolen. Endelig var det et håndfast bevis på hvem som produsert stolen – Dokka Møbler. Dessverre var det ingen opplysninger om hvem som formgitt stolen.

Olav Haug. Modell: 36. Produsert av Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.

Det har vært forslag på om Rastad & Relling Tegnekontor tegnet den ukjente stolen. I firmaets arkiv har jeg vært borte i Olav Haugs stol 36, som vært innlimt i et katalogblad over modeller de solgte i sin møbelbutikk. Jeg vet også at Olav Haug var innom Rastad & Rellings innimellom. I den samme perioden på slutten av 1950-tallet formga Rastad & Relling en del modeller for Dokka Møbler. Dessverre er det ingen ledetråd som tar oss helt over målstreken.

Bruksbo Tegnekontor. Modell: Rygja. Ukjent produsent. Ca. 1960.

Internett er fantastisk. Tenk på all informasjon man kan finne – et tastetrykk unna. Ulempen med internett er all feilinformasjon som spres som ild i tørt gress. Feilinformasjon som grodd seg fast er ofte vanskelig å få gjort noe med. Sånn er tilfellet med stolen som «alle» tilskriver Alf Sture på grunn av likheten med hans stol 1036.

Bruksbo Tegnekontor. Modell: Ulrik. Ukjent produsent. Ca. 1960.

Jeg har innimellom dryppet på både Facebook og Instagram at det er en stol som er tegnet ved Bruksbo Tegnekontor. Senest i går ble jeg satt på prøve. Jeg var derfor nødt å bruke en del tid på å svare og forsvare mine etterforskninger. Så da fant jeg ut at jeg publiserer saken sånn at stolen blir illustrert for flertallet.

Bruksbo Tegnekontor. Modell: Rygja. Ukjent produsent. Ca. 1960.

Stolen som refereres til å være en Sture-modell er tegnet ved Bruksbo Tegnekontor. I mitt arkiv har jeg avskannet stolen Rygja. Den finnes i både en lav og en høy variant. Men det som er mer spennende er at stolen Ulrik er den «samme» modellen som Rygja, men trukket i stoff. Dessverre vet jeg ikke hvem som produsert stolen, eller hvem som er designeren. På grunn av stolbeinas utforming mistenker jeg at det er Rolf Hesland som tegnet stolen.

Ukjent designer. Ukjent modell. Ukjent produsent. Sannsynligvis Norge, 1950-tallet. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Til sist kommer vi til den virkelig harde nøtten. Stolen har irritert meg mer enn 15 år. Jeg har verken funnet ut hvem som er designer, modellnavn, produsent eller produksjonsland. Men med tanke på at stolen finnes en del av i Norge så tar jeg utgangspunkt i at modellen er norsk. Ut fra konstruksjonen går mine tanker i retning Gunnar Sørlie og Bjørn Engø. Men fordi jeg ikke har noen som helst informasjon om stolen så basunerer jeg ut at nå er dere lesere gull verdt. Kom meg til unnsetning og løs denne gåten.


©Mats Linder / matslinder.no