HJELLEGJERDE

Blinken ble designet av Rastad & Relling for Hjellegjerde. (Foto: Blomqvist)

Hjellegjerde er en norsk møbelprodusent i Sandnes. De fokuserer særlig på stoppede møbler som sofaer og lenestoler.

Torbjørn Bekken ved Rastad & Relling Tegnekontor. Modellnummer: 1884. Produsert av Hjellegjerdes Lenestolfabrikk. 1952. (Foto: Mirjam Vikestrand / Stiftinga Sunnmøre Museum)

Hjellegjerde ble etablert av brødrene Mindor og Otto Hjellegjerde i Sykkylven i 1941. Noen år senere ble broren Ingvald med i firmaet. I løpet av det kommende tiåret ble Hjellegjerde en av landets ledende møbelprodusenter. De innså straks at godt designede produkter var veien å gå for å nå til et større marked.

Rastad & Relling Tegnekontor. Modell: Gnist. Produsert av Hjellegjerde. (Mats Linders arkiv)

Viktig i 1950- og 1960-årene var samarbeidet med Rastad & Relling Tegnekontor. Av betydning var Blinken, designet av Sigurd Resell som en fellesoppgave ved Rastad & Relling. Stolen ble så populær at Hjellegjerde var nødt til å utvide fabrikken. Siden 2020 er Blinken igjen i produksjon. En annen populær modell fra tegnekontoret var Gnist, som ble produsert rundt 20 år.

Ingmar Relling. Modell: Noro. Produsert av Hjellegjerde. (Ukjent fotograf)

Ingmar Relling formga flere modeller for Hjellegjerde. Stålrørstolen Noro var godt egnet kontraktmarkedet, som skoler, forsamlingslokaler og offentlige bygg. Armelenestolen Arvo derimot var en solid modell som ble brukt i både offentlige og private hjem.

Møre Designteam formga Handy for Hjellegjerde i 1974. (Ukjent fotograf)

Omkring 1970 inngikk Hjellegjerde i felleskap med LK Hjelle og Hole & Lillebøe et samarbeid med Møre Designteam. Sammen hadde produsentene enerett på designteamets nye modeller av stoppede møbler.

Luna av Odd Knutsen kom i produksjon hos Hjellegjerde fra omkring 1973/1974. (Foto: Blomqvist)

I 1970-årene formga oppfinner og designer Odd Knutsen noen av firmaets storselgere. Stolene Luna og Sonic var konstruert etter hengekøyeprinsippet, med sete montert til understell i tre eller metall. Glidestolen Manjana med understell i stålrør var påvirket av Stressless, men hadde allikevel egenart. Hvilestolen Spring fra 1987/1988 ble formgitt av Asbjørn Synnes.

Spinnaker av Linda Steen og Lena Axelsson ble opprinnelig produsert av Hødnebø, men er nå i Hjellegjerdes designportefølje. (Foto: Hjellegjerde)

I dag inngår Hjellegjerde i konsernet Interstil Holding som også har møbelprodusenten Hødnebø. Firmaet har en stabil omsetning og i 2020 hadde de driftsinntekter på 73,6 millioner kroner og et årsresultat på 6,1 millioner kroner.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819