SIEWERS´S EFTERFØLGERENORSK MØBEL PRODUKTKATALOG FRA 1800-TALLET

Møblene fra sent 1800-tallet blir stemoderlig behandlet i designhistorien. Ting i klunkestil har ikke de store designmessige kvalifikasjonene for å få oppmerksomhet hos oss forskere. Det er trist da de er vitnesbyrd til vår tidlige møbelindustriproduksjon.

Dette er den eldste norske møbel produktkatalogen i min samling. Det er også den eldste norske møbel produktkatalogen jeg har kjennskap til. Den er udatert, men jeg har prøvd å rekonstruere når den ble utgitt.

Annonse i Morgenbladet 3. januar 1884.

3. januar 1884 publiserte A. H. Siewers en bekjentgjørelse i Morgenbladet. Der skrev Siewers at hans forretning var blitt overdratt til Herr O. O. Scharning og Herr Carl E. Pedersen. Førstnevnte hadde jobbet for Siewers i 16 år. I samme annonse opplyses om at firmaet byttet navn til Siewers´s Efterfølgere. Vi vet derfor at katalogen ikke er fra før 1884. Samtidig opplyses det om at firmaet var «Fabrik & Lager af Senge-, Sengeartikler, polstrede Meubler…». Det er med andre ord bevis for at de solgte egne og andres produkter på daværende tidspunkt. Året etterpå har firmaet en annonse i Morgenbladet der de opplyser om en Pris-Courant.

Særegen bordseng solgt, og antagelig produsert, av Siewers´s Efterfølgere.

I 1889 kan man lese i Morgenbladet at Siewers´s Efterfølgere er «Landets ældste og største Sengelager.» Og i en annen annonse står det at firmaet ble etablert i 1863. I 1890 kan vi at på til lese i Bergens Aftenblad om firmaets seng som kan slås sammen og brukes som bord. Det må være bordsengen No. 95, avbildet i vår priskurant.

Annonse i Christianssands Tidende 18. juli 1892.

I Christianssands Tidende opplyses i 1892 igjen om en priskurant. Ved å sammenligne noen av avisannonsens priser på produkter er det nærliggende at vår produktkatalog er fra omkring 1890-1892. I 1893 annonserer Siewers´s Efterfølgere at de har Opphørssalg, og året etterpå opplyses det om at firmaet er konkurs.

Wiener-møblementet er typisk for Gebrüder Thonet sin produksjon.

Det første jeg stusser over i katalogen er at enkelte møbler er laget i bøyd tre. Helt i tråd med det Gebrüder Thonet laget fra midten av 1800-tallet. Hva jeg har kjennskap til så er ikke slike møbler blitt produsert i Norge under 1800-tallet. Det andre møbelet jeg stusser over er gyngestolen på siste illustrasjon. Den er laget i jern med fjæring. Typen kjenner vi fremst fra USA. Så spørsmålet er om den er importert fra USA, eller laget et sted i Europa, eller her hjemme i Norge.

Mesteparten av møblene i katalogen er av historisk karakter (les historisme). Det er stilmøbler i nyrenessanse og nybarokk stil. Formene ser vi fremst fra Tyskland og på det europeiske kontinentet. Men slike møbler ble det også produsert mye av i Norge. Dessverre vet vi foreløpig lite om den produksjonen her til lands. Vi må håpe at noen går i gang med den oppgaven på et tidspunkt.

Denne produktkatalogen er så delikat at jeg har vært nødt å være forsiktig under fotograferingen. Kvaliteten er ikke den beste, men håper allikevel at dere har nytte av at katalogen blir videreformidlet på denne måten.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819