INGMAR RELLINGSIESTA I DET HVITE HUS

Ingmar Rellings Siesta Fiora produseres i dag av LK Hjelle. (Foto: LK Hjelle)
Ingmar Relling
Ingmar Relling

Ingmar Relling var en av etterkrigstidens viktigste møbeldesignere. Han formga modeller tilpasset rasjonalisert møbelproduksjon. Rellings hovedverk er lenestolen Siesta som fant veien til Det hvite hus i Washington.

Ingmar Relling (1920-2002) ble født i Sykkylven. Som 16-åring arbeidet han som snekker og ornamentskjærer ved Vestlandske Møbelfabrikk. Der ble han til 1943. Da anmodet broren, møbeldesigner Adolf Relling, ham om å søke til Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS).

På SHKS´s treavdeling hadde arkitekt Arne Korsmo stor innflytelse over Rellings utvikling. Etter diplomeksamen i 1947 begynte han som interiørarkitekt ved brorens firma i Oslo – Rastad & Relling Tegnekontor. Der deltok Relling i den prestisjefulle oppgaven med å innrede et par værelser til Kongeskipet Norge (1948).

Kongeskipet Norge. 1948.
Interiør fra Kongeskipet Norge i 1948.

Grunnet familiære årsaker flyttet Ingmar Relling hjem til Sykkylven i 1950. Der begynte han som møbeldesigner for svogeren Frithjof Fredriksen, som drev Vestlandske Møbelfabrikk. Rellings første modell  var stolen 420.

Ingmar Relling. Modell: 420. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1950.
Ingmar Rellings stol  420 ble produsert av Vestlandske Møbelfabrikk fra 1950.

I 1954 formga Relling den sammenleggbare stolen Nordic. Den var laget av to separate deler – sete og rygg – begge med vanger og ben i teak. Ved å skyve setedelen inn i spalten på baksiden av ryggstykket ble de fiksert ved å sitte på stolen. Med Nordic løste Relling to viktige oppgaver. Stolen kunne flatpakkes for å redusere transportkostnader. I tillegg var den sammenleggbar for å brukes som komplementstol. Et godt salgsargument overfor beboere i små leiligheter.

Ingmar Relling. Modell: Nordic. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1954.
Ingmar Relling. Modell: Nordic. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1954.

På 1950-tallet var Ingmar Relling en av få bosatte møbeldesignere på Sunnmøre. Det resulterte i at flere av distriktets møbelprodusenter ønsket ham som formgiver – deriblant Ekornes. Kombinasjonsmøbelet Combina (1960) ble til i fellesskap mellom Relling og Ekornes. Rellings bidrag var sluttføringen av designmessige detaljer, slik at det fremsto mest mulig moderne og tiltalende. Combina ble snart bedriftens første store eksportprodukt. I 1963 tegnet Relling møbelserien Bonus for Vestlandske Møbelfabrikk. Den var som Combina utført i standardiserte moduler. Produksjonen var rasjonell og kostnadene redusertes. Samme år begynte Brødrene Blindheim å produsere møbelserien Nytti. For Nytti mottok Relling andrepremie i Bransjerådet for møbel- og innredningsindustriens bordkonkurranse (1962).

Ingmar Relling. Modell: Combina. Produsert av Ekornes Fabrikker. I produksjon fra 1960/61.
Ingmar Relling. Modell: Combina. Produsert av Ekornes Fabrikker. I produksjon fra 1960/61.

Ingmar Rellings hovedverk er lenestolen Siesta. Den ble tildelt førstepremie i anledning Bransjerådet for møbel- og innredningsindustriens møbelkonkurranse (1964/65). Stolen er konstruert i laminert tre, med sete og rygg i seilduk festet med nylonsnorer i laminatets utsparte huller. I løpet av noen år bidro Siestaen til et etterlengtet økonomisk tilskudd for Vestlandske Møbelfabrikk. Stolen ble solgt og markedsført i utlandet av eksportorganisasjonen Westnofa. Under president Jimmy Carter ble det innkjøpt 16 Siestaer til Det hvite hus. Siestaens popularitet resulterte snart i utbredelsen av lamineringsteknikken innen norsk møbelindustri. Siestaen som er solgt i rundt 800 000 eksemplarer produseres i dag av L.K. Hjelle.

Ingmar Relling. Modell: Siesta. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1965. Nå produseres Siesta av L.K. Hjelle.
Ingmar Relling. Modell: Siesta. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1965. Nå produseres Siesta av L.K. Hjelle.

En av Rellings mer særpregede møbelmodeller fra 1970-tallet er lenestolen Tema (1973). Den utførtes i flatstål og tykk hud, og er formmessig beslektet med Siesta. Stolens elegante linjeføring oppleves minimalistisk og gir den et eksklusivt preg.

Ingmar Relling. Modell: Tema. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1973.
Ingmar Relling. Modell: Tema. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1973.

I etterkant av Siestaens suksess økte oppdragene og Relling fikk stadig større behov for assistenter. Svein Asbjørnsen og Jan Lade, som senere etablerte Møre Designteam, arbeidet begge i en kort periode for Relling. Hans viktigste samarbeidspartner var sønnen Knut Relling (f. 1950) som begynte på tegnekontoret i 1975. I fellesskap tegnet de flere av 1980-tallets norske møbelklassikere. Deriblant Rest (1983) og Optima (1988).

Ingmar Relling. Modell: Tema. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1973.
Ingmar og Knut Relling. Modell: Rest. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1983.

I 1978 tildeltes Ingmar Relling Jacob-prisen og i 1999 fikk han Kongens Fortjenestemedalje i gull. I 1992 ble Siesta av Norsk Designråd tildelt Klassikerprisen for god design.


Utdannelse:

1947- Diplom, Statens håndverks- og kunstindustriskole

Utmerkelser i utvalg:

1965 – Førstepremie, Bransjerådet for møbel- og innredningsindustrien stolkonkurranse

1966 – Merket for god design

1966 – Sølvmedalje, Wiener Internationale Möbelsalons

1973 – Showpiece of the Year, Earls Court, London

1978 – Jacob-prisen


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819