INGMAR RELLINGSIESTA I DET HVITE HUS

Ingmar Relling
Ingmar Relling

Ingmar Relling var en av etterkrigstidens viktigste møbeldesignere. Han formga modeller tilpasset mest mulig rasjonalisert møbelproduksjon. Hans hovedverk er lenestolen Siesta som fant veien til Det hvite hus i Washington.

Ingmar Relling (1920-2002) fødtes i Sykkylven i Møre og Romsdal. Som 16-åring arbeidet han som snekker og ornamentskjærer ved Vestlandske Møbelfabrikk. Der ble han til 1943 da broren, møbeldesigner Adolf Relling, anmodet ham om å søke til Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS).

På SHKS´s treavdeling hadde arkitekt Arne Korsmo stor påvirkningskraft over Rellings utvikling. Etter diplomeksamen i 1947 begynte Ingmar Relling som interiørarkitekt ved brorens møbeltegnekontor i Oslo – Rastad & Relling Tegnekontor. Der deltok han i den prestisjefulle oppgaven med å innrede et par værelser til Kongeskipet Norge (1948).

Kongeskipet Norge. 1948.
Kongeskipet Norge. 1948.

Grunnet familiære årsaker flyttet Ingmar Relling hjem til Sykkylven i 1950. Der begynte han som møbeldesigner for svogeren Frithjof Fredriksen, som drev Vestlandske Møbelfabrikk. Rellings første modell  var stolen 420.

Ingmar Relling. Modell: 420. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1950.
Ingmar Relling. Modell: 420. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1950.

I 1954 formga Relling den sammenleggbare stolen Nordic. Den var laget av to separate deler – sete og rygg – begge med vanger og ben i teak. Ved å skyve setedelen inn i spalten på baksiden av ryggstykket ble de fiksert ved å sitte på stolen. Med Nordic løste Relling to viktige oppgaver. Stolen kunne flatpakkes for å redusere transportkostnader. I tillegg var den sammenleggbar for å brukes som komplementstol. Et godt salgsargument overfor beboere i små leiligheter.

Ingmar Relling. Modell: Nordic. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1954.
Ingmar Relling. Modell: Nordic. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1954.

På 1950-tallet var Ingmar Relling en av få bosatte møbeldesignere på Sunnmøre. Det resulterte i at flere av distriktets møbelprodusenter ønsket ham som formgiver – deriblant Ekornes. Kombinasjonsmøbelet Combina (1960) ble til i fellesskap mellom Relling og Ekornes. Rellings bidrag var sluttføringen av designmessige detaljer, slik at det fremsto mest mulig moderne og tiltalende. Combina ble snart bedriftens første store eksportprodukt. I 1963 tegnet Relling møbelserien Bonus for Vestlandske Møbelfabrikk. Den var som Combina utført i standardiserte moduler. Produksjonen var rasjonell og kostnadene redusertes. Samme år begynte Brødrene Blindheim å produsere møbelserien Nytti. For Nytti mottok Relling andrepremie i Bransjerådet for møbel- og innredningsindustriens bordkonkurranse (1962).

Ingmar Relling. Modell: Combina. Produsert av Ekornes Fabrikker. I produksjon fra 1960/61.
Ingmar Relling. Modell: Combina. Produsert av Ekornes Fabrikker. I produksjon fra 1960/61.

Ingmar Rellings hovedverk er lenestolen Siesta. Den ble tildelt førstepremie i anledning Bransjerådet for møbel- og innredningsindustriens møbelkonkurranse (1964/65). Stolen er konstruert i laminert tre, med sete og rygg i seilduk festet med nylonsnorer i laminatets utsparte huller. I løpet av noen år bidro Siestaen til et etterlengtet økonomisk tilskudd for Vestlandske Møbelfabrikk. Stolen ble solgt og markedsført i utlandet av eksportorganisasjonen Westnofa. Under president Jimmy Carter ble det innkjøpt 16 Siestaer til Det hvite hus. Siestaens popularitet resulterte snart i utbredelsen av lamineringsteknikken innen norsk møbelindustri. Siestaen som er solgt i rundt 800 000 eksemplarer produseres i dag av L.K. Hjelle.

Ingmar Relling. Modell: Siesta. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1965. Nå produseres Siesta av L.K. Hjelle.
Ingmar Relling. Modell: Siesta. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1965. Nå produseres Siesta av L.K. Hjelle.

En av Rellings mer særpregede møbelmodeller fra 1970-tallet er lenestolen Tema (1973). Den utførtes i flatstål og tykk hud, og er formmessig beslektet med Siesta. Stolens elegante linjeføring oppleves minimalistisk og gir den et eksklusivt preg.

Ingmar Relling. Modell: Tema. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1973.
Ingmar Relling. Modell: Tema. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1973.

I etterkant av Siestaens suksess økte oppdragene og Relling fikk stadig større behov for assistenter. Svein Asbjørnsen og Jan Lade, som senere etablerte Møre Designteam, arbeidet begge i en kort periode for Relling. Hans viktigste samarbeidspartner var sønnen Knut Relling (f. 1950) som begynte på tegnekontoret i 1975. I fellesskap tegnet de flere av 1980-tallets norske møbelklassikere. Deriblant Rest (1983) og Optima (1988).

Ingmar Relling. Modell: Tema. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1973.
Ingmar og Knut Relling. Modell: Rest. Produsert av Vestlandske Møbelfabrikk. I produksjon fra 1983.

I 1978 tildeltes Ingmar Relling Jacob-prisen og i 1999 fikk han Kongens Fortjenestemedalje i gull. I 1992 ble Siesta av Norsk Designråd tildelt Klassikerprisen for god design.


Utdannelse:

1947- Diplom, Statens håndverks- og kunstindustriskole

Utmerkelser i utvalg:

1965 – Førstepremie, Bransjerådet for møbel- og innredningsindustrien stolkonkurranse

1966 – Merket for god design

1966 – Sølvmedalje, Wiener Internationale Möbelsalons

1973 – Showpiece of the Year, Earls Court, London

1978 – Jacob-prisen


©Mats Linder / matslinder.no