ASBJØRN SYNNESMØBELDESIGNEREN SOM FORSVANT

Snoopy ungdomsmøbler ble tegnet av Asbjørn Synnes og Kaspar Bjørkavåg i 1971. Synnes halvligger med beina på bordet.

Asbjørn Synnes er i dag en relativt bortglemt møbelformgiver og interiørarkitekt. Karrieren begynte meget sterkt. Hans lenestol i pleksiglass for Stokke markerte ham som en progressiv og dyktig designer.

Asbjørn Synnes.

Asbjørn Synnes (1945–2014) studerte i årene fra 1967 til 1970 på interiørarkitektlinjen ved Bergen Kunsthåndverkskole. Der fikk han en flygende start. Som skolearbeid laget Synnes en lenestol av fire plater som låste seg selv når de ble satt på plass. Stokke ble interessert i konseptet og produserte stolen fra 1968.

Asbjørn Synnes´ armlenestol Element for Stokke var alt for radikal for norske forbrukere.

Stolen som fikk navnet Element er i gjennomsiktig pleksiglass med armlener og løse puter i dacronplast. Den ble vist på Scandinavian Furniture Fair i København og vakte stor oppmerksomhet. Men på tross av disse forsøkene kom pleksiglass ikke til å revolusjonere møbelindustrien, til det var materialet alt for lite brukervennlig. 

Møbelgruppen Rektangel for Stordal Møbelfabrikk resulterte i Merket for god design.

Det var flere som syntes Synnes var en spennende begavelse. Som student utstilte han på Møbelmessen på Sjølyst i 1970. For møbelgruppen Rektangel produsert av Stordal Møbelfabrikk mottok han som 24-åring Merket for god design, muligens som yngste mottaker noensinne. De to andre prisvinnerne under messen var Arne Halvorsen og Torbjørn Bekken for Rastad & Relling Tegnekontor.

Sammen med Kaspar Bjørkavåg tegnet Asbjørn Synnes Kvadro i mørkbeiset bøk.

I 1971 ble Samfa A/S (Samarbeidende fabrikker) etablert, en samarbeidsorganisasjon for en rekke møbelprodusenter. Formålet med Samfa var ”å formidle aksjonærenes samlede salg, produktutvikling for aksjonærene, å fordele produksjonen i produksjonsleddet, produksjonskoordinering hos aksjonærene, å utvikle salgsmateriell og foreta markedsanalyser.” Deltakende produsenter var Gjerseth Møbelverksted, Pedro Møbler, Stordal Trevarefabrikk, Breivik Trevarefabrikk og Roald Treindustri.

Asbjørn Synnes formga Swing for Pedro Møbler ca. 1973.

Asbjørn Synnes og Kaspar Bjørkavåg bidro til å utvikle nye modeller for produsentene. Synnes designet blant annet Swing for Pedro Møbler, en mørkbeiset stol i mørk hud. Samfa ble oppløst i 1977/1978.

Reklame for Asbjørn Synnes´ furugruppe Baltus.

Omkring 1973 designet Synnes stuemøblementet Baltus i solid furu for Stordal Trevarefabrikk. Den kom i beiset og lyslakkert utgave og med valgfritt stoff. Den ble blant annet utstilt under Signert Design -74 hos Tannum i Oslo, der det beste av norsk design og kunsthåndverk ble vist.

Asbjørn Synnes´ klappstol Mango for Slettvolls Manillamøbler ble levert i mørkbeiset manillarør.

Etter noen år gikk Synnes ut av samarbeidet med Samfa og startet for seg selv. I en periode samarbeidet han med Slettvolls Manillamøbler. Det resulterte i blant annet salongen Coral og klappstolen Mango. I 1970- og 1980-årene innredet han flere hoteller, som Surnadal hotell, Tydal fjellstue og Maritim hotell, Flekkefjord. Møbler og interiør ble designet og tilpasset det enkelte hotell.   

Hvilestolen Spring med tilhørende taburett i hud Plomme ble designet for Hjellegjerde omkring 1987/1988.

I midten av 1980-årene designet Asbjørn Synnes Spring for Hjellegjerde. En sving lenestol med understell i formpresset bøk. Stopningen var i formstøpt kaldskum og ble levert i hud eller valgfritt stoff. Han hadde også oppdrag for Formfin. Det samme tiåret fikk Synnes kreft og senere bukspyttkjertelkreft. Sykdom forhindret ham for å jobbe mange år.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819