13 UTVALGTE NORSKE BORD

Å designe bord er en utakknemlig oppgave. Sett i sammenheng med stoler så er det veldig få bord som gått inn i historien som designikoner. Det finnes selvfølgelig unntak. La oss nevne Isamu Noguchis fantastiske Noguchi table for Herman Miller, Piet Hein og Bruno Mathssons bord for Fritz Hansen og Eileen Grays E1027. Derfor skal det nå fokuseres på noen flotte og mindre ukjente bord.

Hiorth & Østlyngen Tegnekontor. Modell: 110/1. Produsert av Hiorth og Østlyngen

I 1940-årene var Hiorth og Østlyngen et av landets viktigste produsenter og tegnekontor for bedre designede møbler. I sentrum stod firmaets sjefsdesigner Alf Sture. Det er derfor flesteparten av Hiorth og Østlyngens møbler vanligvis blir attribuert Sture. Dessverre er det mange designere som ikke fått den krediteringen de fortjener. Dette bordet fra 1940-årene er av høy kvalitet og er tydelig inspirert av kinesisk og engelsk møbelkunst.

Bendt Winge. Ukjent modell og produsent.

Bendt Winge var en sentral møbeldesigner og interiørarkitekt fra 1930-årene til en bit inn i 1970-årene. Han formga for en rekke møbelprodusenter. For Aase Dreieri designet han mange knock down bord for eksport. Om dette bordet er for Aase er derimot ukjent.

Torstein Flatøy. Modell: Concorde. Bahus.

En av 1980-årenes fineste stoler var Torstein Flatøys Concorde for Bahus. Den ble laget i ulike varianter, deriblant med rygg i pleksiglass. Mindre kjent er derimot bordet i Concorde-serien. Uttrykket er minimalistisk og elegant.

Arne Halvorsen ved Rastad & Relling Tegnekontor. Ukjent modell. Produsert av Rasmus Solberg Møbelverksted.

Arne Halvorsen hadde en sterk karriere i 1950- og 1960-årene. For vennen og kollegaen Rasmus Solberg formga han en rekke bord. Variantene i H-serien er de mest kjente. Dette bordet fra omkring 1956/1957 er foreløpig uten kjent navn. De organiske formene er typisk for perioden, men mindre typisk for Halvorsen.

Torbjørn Afdal. Modell: Krokus. Produsert av Haug Snekkeri.

Torbjørn Afdal formga flere bord over de samme temaene. Krokus for Haug Snekkeri er med et emaljert brett i bordplaten, som kan snus, designet av Hermann Bongard.

Torbjørn Afdal. Modell: Alfa. Produsert av Arnfred Hatland.

Et annet bord til Afdal som følger tidens trender er Alfa for Arnfred Hatland. Det er med uttrekkbar plate på siden. Et bord til Hans Brattrud hadde for øvrig den samme finessen.

Jan Helgø. Modell: 495. Produsert av Ganddal Møbelfabrikk.

Hvem er Jan Helgø? For å være helt ærlig så har jeg ikke peiling. Tør vel påstå at han er en i rekken av ukjente møbeldesignere. Vi kan i hvert fall konkludere med at han designet flere modeller for Ganddal Møbelfabrikk, som bordet 495.

Sverre Jenssen. Modell: 7011. Antagelig Steen & Strøm.

At en så god designer som Sverre Jenssen har gått i glemmeboken er vanskelig å skjønne. Men slik er det. Heldigvis er det en del reklamer fra Steen & Strøm der han er oppført som designer. Vi må derfor anta at dette bordet, med eksportnummer 7011 for Norcraft, er produsert av Steen & Strøms Møbelfabrikk.

Rolf Hesland. Modell: Lotus. Produsert av Arnfred Hatland.

At Rolf Hesland tegnet bordet Lotus for Arnfred Hatland er litt pussig. Det skyldes helt enkelt at kollegaen Torbjørn Afdal også tegnet for den samme produsenten. Det var veldig sjelden de formga for den samme produsenten. Men det skjedde ved andre anledninger, som da Hesland formga stolen Fox for Haug Snekkeri, som Afdal tegnet mange bord for.

Hiorth og Østlyngen Tegnekontor. Modell: 110/2552. Produsert av Hiorth og Østlyngen.

Et lite og spennende bord fra Hiorth og Østlyngen med plate i keramikk. Hvis vi lar fantasien løpe kan vi tenke oss at William Knutzen laget bordplaten. I annen halvdel av 1940-årene hadde Knutzen og Hiorth og Østlyngen et samarbeid. Bordet som er fra ca. 1947 ble for øvrig brukt i Grand Hotels vestibyle.

H. E. Tangvald Hansen. Modell: 207. Produsert av Gannsfjord Møbelfabrikk.

Gannsfjord Møbelfabrikk var store på bord i 1950- og 1960-årene. Men det er stor usikkerhet rundt hvem de ulike formgiverne var. Heldigvis har jeg funnet en brosjyre der flere designere er navngitt, deriblant H. E. Tangvald Hansen som tegnet bordet 207. For øvrig et bord som mange lurt på. Brosjyren blir publisert ved et senere tidspunkt.

Bendt Winge. Modell: 1234. Produsert av Arna Bruk.

Bendt Winges bord 1234 for Arna Bruk er ufattelig smart. Ved å regulere beina kan det stilles i fire høyder. Hvis du har behov for et stuebord blir det transformert fra spisebord i løpet av få sekunder. Tenk om det fantes et tilsvarende norsk bord på dagens marked.

Gerhard Berg. Modell: 139. Produsert av Møbelfabrikken Sola.

Gerhard Berg formga en håndfull fantastisk elegante bord for Møbelfabrikken Sola. I særklasse er 139. Hadde jeg vært bordprodusent hadde det stått høyt på ønskelisten. Sier bare det…


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819