ARNE HALVORSENFORMFULLENDTE MØBLER

Arne Halvorsen. Modell: Finse. Produsert av Møre Lenestolfabrikk. Tegnet i ca. 1960.
Arne Halvorsen
Arne Halvorsen

Arne Halvorsen var i to tiår en av landets ledende møbelformgivere og interiørarkitekter. Hans møbler preges av en godt utpreget formsans. Halvorsens viktigste arbeide var utviklingen av et kontormøbelsystem i platemetall i samarbeid med Nobø Fabrikker.

Som ung arbeidet Arne Halvorsen (1929–2020) for møbelsnekkerne Ole N. Ruud og Kolbjørn Ofrim, Oslo. I 1951 tok han svennebrev og det samme året begynte han på Treavdelingen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS). Der åpnet arkitekten Arne Korsmo Halvorsens øyne for Bauhaus-skolens funksjonalistiske ideer og formspråk.

Arne Halvorsen. Modell: H. Utført ved Rasmus Solberg Møbelverksted. Ca. 1955. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Arne Halvorsen. Modell: H. Utført ved Rasmus Solberg Møbelverksted. Ca. 1955. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

Da Halvorsen sluttet på SHKS i 1955 tegnet han noen bord for Rasmus Solberg Møbelverksted, Ski. Det samme året begynte han som tegner ved Rastad & Relling Tegnekontor.

Arne Halvorsen ved Rastad & Relling Tegnekontor. Skisse til Grand Bar, Oslo. Datert: 28/3-1957.
Arne Halvorsen ved Rastad & Relling Tegnekontor. Skisse til Grand Bar, Oslo. Datert: 28/3-1957.

Halvorsen ble snart involvert i flere av tegnekontorets interiøroppdrag. Deriblant til Stortingsbygningens utvidelse under arkitekt Nils Holter. Halvorsen som var en habil tegner fikk etter hvert som hovedoppgave å utføre arbeidstegninger til møbler utformet av firmaets andre formgivere.

Arne Halvorsen. Modell: 10. Produsert av L. Jacobsens Møbelsnekkeri. 1960.
Arne Halvorsen. Modell: 10. Produsert av L. Jacobsens Møbelsnekkeri. 1960.

I 1960 etablerte Halvorsen eget tegnekontor. Samme år deltok han i Bransjerådet for møbel- og innredningsindustriens stolkonkurranse og fikk førstepremie for spisestuestolen 9 – bedre kjent som Jæren. Den har et pregnant formspråk med tydelig definerte vertikaler og horisonttaler.

Arne Halvorsen. Modell: 49. Produsert av L. Jacobsens Møbelsnekkeri. I produksjon fra ca. 1962-64.
Arne Halvorsen. Modell: 49. Produsert av L. Jacobsens Møbelsnekkeri. I produksjon fra ca. 1962-64.

L. Jacobsens Møbelsnekkeri i Egersund, som produserte Jæren, produserte også flere skjenker signert Halvorsen. De ble utført i eik, nøttetre og teak, og var av høy kunstnerisk og håndverksmessig kvalitet.

Arne Halvorsens sofaer for P.I. Langlo er svært skulpturale.

P.I. Langlos Fabrikker på Stranda ønsket i 1961 å fornye sin møbelkolleksjon. For produsenten formga Arne Halvorsen en rekke stoppede lenestoler og sofaer av skulptural karakter. Lenestolen Ocean (1962) var med sin lave profil, svakt diagonale skråning og med innfelt setepute et særdeles godt eksempel på Halvorsens utstrakte formfølelse.

Arne Halvorsen. Modell: 2049 – Continental. Produsert av P.I. Langlos fabrikker. Tegnet og i produksjon fra 1962.

Lenestolen 2049 – Continental er med sin maskuline utforming et av høydepunktene i karrieren. Den kjennetegnes av det plateformede understellet med avrundede hjørner som bærer den stoppede setekonstruksjonen.

Arne Halvorsen. Kontormøbelsystem. Produsert av Nobø Fabrikker. Annen halvdel av 1960-tallet. (Norsk Designråd)
Arne Halvorsen. Kontormøbelsystem. Produsert av Nobø Fabrikker. Annen halvdel av 1960-tallet. (Norsk Designråd)

Halvorsens viktigste bidrag til norsk møbeldesign er utviklingen av et kontormøbelsystem for blikkvareprodusenten Nobø Fabrikker, Trondheim. Det funksjonelle systemet besto av standardiserte moduler med mangfoldige kombinasjonsmuligheter. Skrivebordene kom i flere lengder og dybder som var tilpasset de ulike arkivskapene og skuffeseksjonene. Størrelsen på skap og skuffer var for øvrig tilpasset størrelsen på hengemapper og kartotekskort. Under hele prosessen samarbeidet Halvorsen med Nobøs konstruktører og salgsfolk. I 1965 og 1967 ble Halvorsen og Nobø tildelt Merket for god design.

Arne Halvorsen. Modell: Finse. Produsert av Møre Lenestolfabrikk. Tegnet i ca. 1960.
Arne Halvorsen. Modell: Finse. Produsert av Møre Lenestolfabrikk. Tegnet i ca. 1960.

Som utstillingsarkitekt for Møbelmessen i Stavanger på første halvdel av 1960-tallet hadde Halvorsen en viktig rolle. For sin møbeldesign har han mottatt Merket for god design åtte ganger.


Utdannelse:

1951 – Svennebrev

1955 – Diplom, Statens håndverks- og kunstindustriskole

Utmerkelser i utvalg:

1960 – 1. premie, Bransjerådet for møbel- og innredningsindustriens stolkonkurranse

1965 – Merket for god design

1967 – Merket for god design

1969 – Merket for god design

1970 – Merket for god design


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819