SOLA MØBLERPRODUKTKATALOG FRA 1960-TALLET

Fra annen halvdel av 1800-tallet til andre verdenskrig var Jæren i Rogaland senter for norsk møbelindustri. Blant byene var Sandnes i særklasse. En av de mest kjente fabrikkene var Møbelfabrikken Sola.

Møbelfabrikken Sola, eller Sola Møbler som firmaet er bedre kjent som, hadde en stor produksjon. Sentralt i vareutvalget var bord, skrivebord og benker. Fabrikken ble etablert i 1936 av Karsten og Bjarne Bjørnsen, Olav Laupsa, Rasmus J. Skjæveland, Enevald Skjæveland og Ole J. Næss.

I følge opplysninger fra 1950 hadde Sola Møbler egen møbelkonstruktør ”for å oppnå den beste utformingen av møblene”. Vi må anta at konstruktøren (designeren) man siktet til var Olav Laupsa som står bak mange av modellene i dette innlegget. I tillegg til han så er T. Gaarder, O. G. Sørsdahl og E. J. Berge oppført som designere. Gerhard Berg er en annen designer som formgitt for Sola Møbler. Hans bord er langt mer raffinerte enn innleggets modeller.

I ettertid er Laupsas benk Nr. 160 – Multiplex det møbelet som er mest kjent. Typisk for Multiplex er platen med fargerike steiner innstøpt i vannklar polyesterlaminat.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819