HANS BRATTRUDMANNEN OG STOLEN

(Foto: Blomqvist Kunsthandel)
hans-brattrud-portrett
Hans Brattrud.

Hans Brattrud er best kjent som designeren bak stolen og designklassikeren Scandia Jr. Da den kom på markedet vekket dets nyskapende design internasjonal oppmerksomhet. IKEA ønsket på et tidspunkt å produsere stolen, men Brattrud takket nei.

Allerede som 12-åring besluttet Hans Brattrud (1933–2017) seg for å bli designer. Da han tre år senere fikk tak i opptaksvilkårene til Statens håndverks- og kunstindustriskole ble han klar over at han var nødt å fullføre studenteksamen, eller skaffe seg en håndverksutdannelse for å søke om opptak. Brattrud valgte det sistnevnte. I tiden rundt 1948 begynte han på et snekkerverksted i Nordre Land, litt nord for hjembyen Dokka. Der ble Brattrud et år, til han fikk snekkerlærlingsplass på Løkka Trevareindustri (ca. 1949–1953).

Hans Brattrud. Stablestol. Modell: Scandia Jr. Produseres i dag av Fjordfiesta. Tegnet i 1957. (Foto: Fjordfiesta)
Hans Brattrud. Stablestol. Modell: Scandia Jr. Produseres i dag av Fjordfiesta. Tegnet i 1957. (Foto: Fjordfiesta)

Hans Brattrud ble tatt opp i Statens håndverks- og kunstindustriskoles treklasse i 1953. Der var flere av landets fremste formgivere hans lærere – Lars Hjelle, Bjørn A. Larsen, Birger Dahl og Tormod Alnæs. I 1956 skadet Brattrud hånden alvorlig og var derfor nødt å gå om det året. Som skoleoppgave formga han stolen Scandia Jr. i 1957. Stolens særtrekk er de åtte langsgående stavene i laminert tre med understell i forkrommet metall. Hove Møbler påbegynte produksjonen av Scandia Jr. i 1960.

Hans Brattrud. Scandia Sr. Produsert av Hove Møbler. Ca. 1961. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Hans Brattrud. Scandia Sr. Produsert av Hove Møbler. Ca. 1961. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

I løpet av få år ble konseptet med de langsgående stavene utvidet til en mindre kolleksjon. Scandia Vipp og Scandia Senior er respektive loungestol og hvilestol. Sistnevnte kom også med tilhørende fotskammel. Brattrud fikk senere forespørsler fra IKEA om å sette stolen i produksjon, noe han takket nei til. Siden 2002 produserer møbelprodusenten Fjordfiesta Brattruds Scandia-stoler.

Hans Brattrud. Modell: Arktis. Produsert av Hove Møbler. I produksjon fra 1961. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Hans Brattrud. Modell: Arktis. Produsert av Hove Møbler. I produksjon fra 1961. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

En videreutvikling over Scandia-seriens stavtema går igjen i stolen Arktis fra 1961. I stedet for metallunderstell ble Arktis utformet med bein i dreid tre. Stolen ble kun fremstilt i omkring 400 eksemplarer.

Hans Brattrud. Modell: Grorudstolen. Produsert av A. Grasaasen´s Fabrikker. I produksjon fra 1958. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Hans Brattrud. Modell: Grorudstolen. Produsert av A. Grasaasen´s Fabrikker. I produksjon fra 1958. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

I 1958 formga Hans Brattrud Grorudstolen – også kalt modell 58 – som produsertes av A. Grasaasen´s Fabrikker. Stolen kjennes for sin smekre, arkitektoniske tilnærmingen. Ryggen går ned i det bakre beinparet som avsluttes med en svak knekk. Ryggstøtten er fire dreide trespiler, og setet er i formpresset, laminert tre. Grorudstolen var å få i ulike utførelser, som sete i teakfiner eller lakkert i rødt eller blått, og forkrommede eller svartemaljerte rør.

Hans Brattrud. Sofa. Modell: Futura. Produsert av A. Grasaasen´s Fabrikker. Ca. 1960. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Hans Brattrud. Sofa. Modell: Futura. Produsert av A. Grasaasen´s Fabrikker. Ca. 1960. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Grorudstolen ble lansert på utstillingen Ønskehjemmet under ”Bygg – reis deg” dagene i september 1958 på festningsplassen Akershus i Oslo. Senere tegnet Brattrud flere modeller for Grasaasen. Deriblant sofaen og lenestolen 92 og Futura (ca. 1960).

Hans Brattrud. Modell: Fagott. Produsert av Kleppes Møbelfabrikk. Ca. 1960.
Hans Brattrud. Modell: Fagott. Produsert av Kleppes Møbelfabrikk. Ca. 1960.

På tross av at Hans Brattruds designerkarriere var kort tegnet han for en rekke produsenter. Kleppes Møbelfabrikk produserte det smekre stuebordet Fagott med dets karakteristiske skuff og plate på bordets kortsider. For Hellands Lenestolfabrikk (nå Helland Møbler) formga han sofaen Windsor og lenestolen Comet (1958). Sistnevnte ble tatt opp i produksjon igjen i 2014. Mindre kjent er Brattruds lenestol Makki for Vestlandske Stol- og Møbelfabrikk og Dokka Mokkabord som formgavs sammen med Frode Braathen for Dokka Møbler.

Hans Brattrud. Modell: Comet. Produseres av Hellands Møbler. Tegnet i 1958. (Foto: Helland Møbler)
Hans Brattrud. Modell: Comet. Produseres av Hellands Møbler. Tegnet i 1958. (Foto: Helland Møbler)

I 1964 etablerte Hans Brattrud arkitektkontor sammen med en kompanjong, men fra 1968 drev han sitt eget arkitektkontor. Frem til 1975 var Brattrud også direktør for ferdighusfabrikanten Bra-bo Elementbygg. I perioden fra 1979 til 2003 hadde han ansvar for bygg, eiendom og planarbeid i Nordre Land kommune.

Hans Brattrud og Frode Braathen. Modell: Dokka Mokkabord. Produsert av Dokka Møbler. Ca. 1960.
Hans Brattrud og Frode Braathen. Modell: Dokka Mokkabord. Produsert av Dokka Møbler. Ca. 1960.

Ved utstillingen Deutsche Handwerksmesse i 1967 fikk Hans Brattrud gullmedalje fra den Bayerske Statsregjering for Scandia Jr. Samme år tildeltes han Merket for god design. Det siste tiåret har interessen for Brattruds møbeldesign økt. Det resulterte i at han i 2008 ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull.


Utdannelse:

1959 – Diplom, Statens håndverks- og kunstindustriskole

Utmerkelser:

1967 – Gullmedalje, Deutsche Handwerksmesse, München

1967 – Merket for god design


©Mats Linder / matslinder.no


Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819