AASE DREIERIPRODUKTKATALOG OVER BORD

Denne katalogen fra Aase Dreieri er antagelig helt fra slutten av 1950-årene. Kvaliteten på bordene er nok så variabel. Samtidig viser den en kunstnerisk bredde som er typisk for norsk design fra tiden.

Aase Dreieri ble etablert av P.O. Løvaas og Sven Monsen i Sandnes 1884. De første årene laget firmaet mest mindre dreide gjenstander og småbord. På tross av sterk konkurranse fra utlandet og økonomiske vanskeligheter sto man på. Da Monsen gikk ut av Aase Dreieri i 1898 gikk to investorer fra Stavanger inn i firmaet med et anselig aksjekapital.

Under første halvdel av 1900-tallet tok Aase Dreieri i bruk både norske og utenlandske arkitekter til å tegne møblene. Tidlig i 1930-årene besto firmaets katalog av rundt 150 modeller, fordelt på spisestuer og småmøbler.

I 1950-årene ble Bendt Winge engasjert av Aase Dreieri. Han formga bordene 513, 514 og 515. De var finert i eksklusive tresorter som persisk valnøtt, teak, palisander og mahogni. Einar Barnes som var disponent for Aase Dreieri i perioden fra 1957 til 1961 tegnet også en del for firmaet, men det er dessverre ukjent hva. Også Fredrik Kayser formga noen modeller for Aase Dreieri.

Jeg har lenge mistenkt at det sammenleggbare småbordet Tixi er tegnet av Bendt Winge. Men da hans navn ikke er oppført er jeg en del i tvil. Noter at forkortelsen K.D. er oppført i teksten. Det står for knockdown. Disse bordene var sammenleggbare. Noe som var viktig med tanke på lavere transportkostnader og brekkasje.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819