SVEIN GUSRUDJAZZY POSTMODERNIST

Svein Gusrud var en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. I 1980- og 1990-årene var han en av landets mest toneangivende. Som professor ved Statens håndverks- og kunstindustriskole viste han i mer enn 30 år veien for kommende møbelformgivere. Gusruds produksjon varierer fra eksperimentelle møbler til kommersielle suksesser.

Svein Gusrud.

Svein Gusrud (1944–2022) studerte til interiørarkitekt ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Straks etter diplomoppgaven var levert så arbeidet han i et par år for interiørarkitekt Bendt Winge. Etterpå fikk Gursud ettårig etterutdanning i industrirettet møbeldesign ved Statens Teknologiske Institutt (1970/1971). Et etterfølgende 3-årig kunstnerstipend gjorde ham klar for senere praksis som møbeldesigner.

Stolen Balans Activ i begge størrelser solgte godt over mange år. (Ukjent fotograf)

Sittekonseptet Balans ble initiert av Hans Chr. Mengshoel. Gusrud tok del i utviklingen rundt årsskiftet 1978/1979. Prototyper ble vist på en egen stand under Scandinavian Furniture Fair i København 1979. Da de produksjonsferdige modellene ble vist på den samme messen i 1980 var interessen stor for Gusruds Balans Activ. Stolen kom i to størrelser – Senior og Junior. I tillegg ble det produsert tilhørende bord. I 1984 ble Balans Activ tildelt Merket for god design.  

Svein Gusruds ståmøbel Stand In er et norsk postmodernistisk ikon. (Foto: Blomqvist)

Gusruds kanskje mest ukonvensjonelle møbel er Stand In. Det er en skråstilt ryggplate med arm- og fotstøtte, og regulerbar nakkepute i fargene svart, rødt, blått og gult. Fargepaletten er inspirert av nederlandske De Stijl fra omkring 1920. Stand In ble laget i et begrenset opplag for eksportorganisasjonen Westnofas internasjonale forhandlere.

Svein Gusrud. Balans-konsept Hans Chr. Mengshoel. Prototyper til seter for offentlig transport. Utført av HÅG Mobilitet. 1979/83. (Foto: Kolbjørn Ringstad)

Etter initiativ fra møbelprodusenten HÅGs administrerende direktør Torgeir Mjør Grimsrud ble selskapet HÅG Mobilitet etablert (1986–1994). Selskapets målsetning var å møblere tog, tribuneanlegg og hamburgerrestauranter, og dermed nå utenfor kontormarkedet. Det ble utført en rekke prototyper, som for USAs største jernbaneselskap Amtrak og NSB. På T-banen til Ellingsrud i Oslo ble Gusruds Balans-seter utprøvd i ett års tid, men disse ble aldri satt i produksjon.

Stolen Sevilla ble vist på verdensutstillingen Expo ´92. (Ukjent fotograf)

På verdensutstillingen Expo ´92 i Sevilla i 1992 var Svein Gusrud representert med stolen Sevilla, som han hadde vunnet førstepremie med i en konkurranse initiert av Utenriksdepartementet. Det samme året fikk han og produsenten Møremøbler Merket for god design for stolen. Tross av god publisitet og mottakelse ble Sevilla-stolen trolig oppfattet som alt for annerledes og forsvant ut av produksjon etter få år.

Svein Gusrud og Fredrik Torsteinsen designet Savo Ikon for Savo i 2002. (Foto: Savo)

Sammen med Fredrik Torsteinsen tegnet Gusrud kontorstolen Savo Ikon (2002) for Savo. Stolen har en rekke nye tekniske løsninger – alle eksponert – som bidrar sterkt til stolens særpreg. Den monteres uten skruer og muttere, og alle deler er resirkulerbare. Savo Ikon ble tildelt Merket for god design i 2002. I 1999 etablerte Gusrud og Svein Asbjørnsen møbelbedriften FurnArt som produserte møbeldesignklassikere av Tormod Alnæs, Sigurd Resell og Cato Mansrud.

Gusruds Rectangle for Møremøbler ble en kommersiell suksess. (Foto: Fora Form)

Svein Gusrud har mottatt flere designpriser og utmerkelser, deriblant Jacob-prisen sammen med Balans-gruppen (1986). Han er representert ved en rekke offentlige samlinger – som det nasjonale amerikanske designmuseet Smithsonian Cooper-Hewitt og Victoria & Albert Museum i London.Utdannelse:

Diplomeksamen fra Statens håndverks- og kunstindustriskole (1968)

Ettårig møbeldesignstipend ved STI (1970/1971)

Utmerkelser:

Merket for god design (1984, 1986, 1988, 1992 og 2002)

Jacob-prisen s.m. Balansgruppen (1986)

Oslo bys kulturstipend (2001)


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819