FANTASTISK GAVE ETTER ARNE LINDAAS

Det er ikke til å tro. For bare noen dager siden fikk jeg en fantastisk gave. 23 flytteesker med forskningsmateriale etter Arne Lindaas. Vi snakker om originaltegninger til glass, porselen, mønster, tepper og mye annet. Dette er ting av museumskvalitet.

Originalt fotografi av Arne Lindaas sine håndmalte vaser for Porsgrunds Porselænsfabrik.

I 2009 intervjuet jeg Arne Lindaas for Samler & Antikkbørsen. Vi fant tonen og hadde planer om å møtes ved et senere tidspunkt. Dessverre døde Lindaas i 2011. Året etterpå kontaktet kona Guri Lindaas meg. Vi ble bedre kjent og hun og barna valgte å donere en del av Lindaas´ arkiv til meg. Første runde var på rundt 50 plastposer med produktkataloger, brever, almanakker osv.

Originalt diplom tildelt Arne Lindaas i anledning deltakelse under 12. Triennalen i Milano. (Foto: Mats Linder)

I løpet av det siste tiåret har familien Lindaas valgt å fortsette donere mye materiale. Det har vært et meget viktig tilskudd til mitt forskningsarbeid. Det resulterte også i boken om Arne Lindaas i 2017.

Originale skisser til ryer for Sellgren & Co. med garnprøver. (Foto: Mats Linder)

Den siste donasjonen består av mengder med tegninger, skisser, brever, bøker og trykksaker, stablet tett i tett. Av særlig stor interesse er det som antagelig er mer enn 1000 tegninger til glass fra ca. 1950 og løpende under hele perioden Lindaas designet for Magnor.

Flere sjeldne kataloger over norsk deltakelse på utenlandske utstillinger. I tillegg er det flere andre spennende publikasjoner. (Foto: Mats Linder)

Siden gaven kom i hus har jeg brukt to dager på å systematisere det. Blant materiale som ikke interesserer mitt fagområde var ulike utstillingskataloger og annet tilknyttet billedkunst. Fire esker er blitt gitt til billedkunstner Tor-Magnus Lundeby som driver med eget forskningsprosjekt. Flere bøker og kataloger har jeg fra før. De skal etterhvert få nye eiere.

Fantastisk fine tegninger til bestikk og tekanne i sølv. (Foto: Mats Linder)

Foreløpig favoritt fra samlingen er originale skisser til ryer for Sellgren & Co., der Arne Lindaas designet mange mønster. Det er materiale jeg ønsker å gjøre noe mer av. Lindaas har designet for langt flere produsenter enn jeg tidligere hatt kjennskap til. En stor overraskelse er sølv korpus for Aksel Holmsen. Han har at på til hatt en kontrakt med Hadeland Glassverk. Hva han designet for de er foreløpig ukjent.

Donasjonen ble levert i 23 plastkasser. Arne Lindaas har sortert alt materiale, men ikke alltid helt systematisk. (Foto: Mats Linder)

Arne Lindaas var medlem og hadde sentrale verv i en rekke organisasjoner. Samtidig sparte han på møtereferater, korrespondanser, interne tidsskrifter og mye annet. Det gjør arkivet spesielt interessant. Her er det mye unikt materiale rundt Foreningen Brukskunst, ID-gruppen, Norske Kunsthåndverkere, Norway Designs, PLUS osv. Helt spesielt er de opprinnelige statuttene til Jacob-prisen. De har faktisk ikke DOGA i sine arkiver, og det er de som idag deler ut prisen.

Sjeldne brosjyrer laget i anledning Scandinavian Design Cavalcade under 1950- og 1960-årene. (Foto: Mats Linder)

Å organisere alt materiale er et løpende prosjekt. Det betyr at alt skal være søkbart og lett tilgjengelig for å kunne brukes for å belyse ulike deler av norsk designhistorie. På sikt håper jeg at museer, organisasjoner, universiter og andre forskere kan ta del av denne skatten.

Skisser til smykker. Hva han laget av smykkedesign er dessverre ikke kartlagt. (Foto: Mats Linder)

Jeg vil takke familien Lindaas for denne fantastiske gaven. Med deres hjelp kan nå nye kapitler rundt norsk designhistorie belyses.

Ønsker du å støtte min forskningsvirksomhet så er du hjertelig velkommen til å bidra med en donasjon. Det gjør du enkelt ved å bruke Vipps 527697 eller Kontonummmer 6105 06 71819

På forhånd takk for all support. Ønsker alle sammen en fin dag videre. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819