JONAS ØGLÆNDNY MOTE ANNO 1969

Når noen nevner Jonas Øglænd tenker du kanskje automatisk på sykler. Og det er ikke så rart. Det er det bedriften Jonas Øglænd A/S var aller mest kjent for. Men de hadde også en lang historie som produsent av klær.

Jonas Øglænd A/S ble opprinnelig etablert som en liten landhandel i 1868. Der var det et bredt utvalg av artikler som dekket lokalbefolkningens behov. I 1890-årene ble sønnene Jakob og Lars alt mer involvert i driften. Firmaet begynte snart å utvide som agenturvirksomhet og importerte sykler og symaskiner. Omkring århundreskiftet 1900 fikk de en avtale med den amerikanske sykkelprodusenten Schwinn om å lage deres sykler på lisens i Norge. Det førte senere til etablering og produksjon av det egne sykkelmerket DBS.

Parallelt etablerte de en konfeksjonsfabrikk i Sandnes. Opprinnelig laget de arbeidsklær, men gikk så over til å produsere fritidsklær. I 1960-årene besluttet Øglænd seg for å etablere klesbutikker rundtomkring i Norge. Samtidig var de landets største konfeksjonsfabrikk. Det utviklet seg snart til en franchisevirksomhet ved navn Ø-kjeden (1967). Det utviklet seg raskt og etter 1979 ble kjedenavnet Cubus. I dag er Cubus-kjeden inkorporert i Varner-konsernet.

Innleggets produktkatalog kommer fra Jonas Øglænd A/S og var i 1969 ikke blitt en del av Ø-kjeden. I 1968 var Ø-kjeden totalt 8 butikker, mens den vokste til 155 butikker i 1977.

Spennende med produktkatalogen er å se så mange tidsriktige klær som er blitt produsert i Norge. Dette er en periode da hippie-bevegelsen sto sterkt. Men det ser man lite av i produktkatalogen. Eneste klesplagg som kan ligne på det er et par sommerlongs i modell West og tre Combi-sett. Ellers er klærne med enkle og tydelige snitt. Noen av de har et klart engelsk preg.


Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819

©Mats Linder / matslinder.no