NORWAY DESIGNS – 60-ÅRSJUBILEUM

Norway Designs er en av landets eldste og viktigste designforretninger. Den ble etablert i 1957 av Per Tannum og drives i dag av Runa Boman. Etter 60 år fortsetter Norway Designs å være flaggbærer for god design.

Historien om og rundt etableringen av Norway Designs er nok så ukjent for de aller fleste. Den sier en del om pågangsmotet og viljen til forandring hos det progressive designermiljøet i Norge tidlig på 1950-tallet. Man ønsket helt enkelt å vise verden at norsk design var minst like god som hos våre naboland.

Utstillingskatalog til Norway Designs for Living i Chicago 1951.

Grete Prytz Kittelsen og Arne Korsmo var på midten av forrige århundre to av landets mest anerkjente designere. I 1949–50 var de på studietur i USA og Mexico. De etablerte kontakter med flere av tidens store kulturpersonligheter. Vel hjemme i Norge startet Korsmo planleggingen av en stor mønstring av norsk brukskunst i Chicago. Sammen med svogeren, gullsmed Torolf Prytz og gründeren Per Tannum inviterte Korsmo en rekke produsenter og brukskunstnere til deltakelse.

Detalj fra katalogforsiden til Good Design utstillingen i 1951.

Den 21. mai 1951 åpnet statsminister Einar Gerhardsen salgsutstillingen Norway Designs for Living. Tidspunktet var godt planlagt. Samtidig på det enorme varehuset Merchandise Mart avholdt Museum of Modern Art den andre i rekken av deres betydningsfulle Good Design utstillinger. I tillegg ble verdens største møbelmesse, Furniture Mart, arrangert i byen. Passelig var det kort avstand mellom utstillingene.

Fra utstillingen Norway Designs for Living med arbeider fra Oslo Ceramic Workshops.

Norway Designs for Living som opprinnelig var planlagt som en tre uker lang utstilling ble snart til et permanent utsalgssted. Senere arrangerte man også salgsutstillinger i den amerikanske midtvesten der hundretusener norskætlinger bodde.

Per Tannum (t.v.) og Thorgeir Siqveland, Norges generalkonsul for Minneapolis, betrakter modellen til Norway Designs Inc. utstillingen på Powers magasin i Minneapolis, 1952.

På den første salgsutstillingen deltok 96 norske produsenter. I etterkant dannet 78 av disse aksjeselskapet Norway Designs. Norway Designs hadde frem til 1953 fast utstillings- og salgslokale i Chicago. Da det ikke bar seg økonomisk overtok Per Tannum rettighetene til navnet.

Hermann Bongards logotype for Norway Designs ble utført i 1957. (Foto: Mats Linder)

Per Tannum ønsket seg etter hvert en mer internasjonalt orientert forretning i Oslo som kun solgte norsk brukskunst av beste kvalitet. Tanken om det permanente salgsutstillingslokalet Norway Designs begynte å ta form. I 1956 tok han derfor kontakt med Norges Eksportråd som støttet planene.

Tormod Alnæs reklameillustrasjon til Norway Designs i 1957.

Med god hjelp fra dyktige medarbeidere klarte Per Tannum i løpet av nok så kort tid å etablere et konsept som senere ble retningsgivende for andre interiørforretninger. Den 20. juni 1957 åpnet Norway Designs dørene med en separatutstilling med stofftrykk av tekstildesigneren Liv Hassel. Året etterpå etablerte Tannum PLUS.

Liv Hassel under monteringen av hennes utstilling på Norway Designs i 1957.

I 1962 var datteren Liesel Boman ferdig utdannet interiørarkitekt ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Det samme året gikk hun inn i Norway Designs som daglig leder. Hun overtok stafettpinnen etter sin far og utviklet firmaet. En viktig del av Norway Designs profil var utstillingsvirksomheten.

Utstillingen av PLUS-produkter på Norway Designs.

Per Tannums firmaer Tannum Møbler, Tannum Tekstil, Norway Silver Designs og Norway Designs hadde alle store utstillinger. Liesel utviklet også en klesavdeling der man jevnlig hadde mannekengoppvisninger. På begynnelsen av 1990-tallet startet hun også en papiravdeling som er blitt svært populær.

Besøkende på åpningen av Norway Designs NÅ i 2015. (Foto: Norway Designs)

Per Tannums barnebarn og Liesel Bomans datter, Runa Boman, startet i 1996 en avdeling av Norway Designs i Trondheim. Våren 1998 begynte hun som daglig leder for Norway Designs i Oslo. Helt frem til 2010 jobbet hun parallelt med moren. Runa viderefører forretningen i sin mors ånd og kompromisser aldri på kvalitet. Samtidig utvikler hun nye konsepter.

Fra åpningen av Norway Designs NÅ i 2015. (Foto: Norway Designs)

Et viktig tiltak ved siden av daglig drift er den årlige utstillingen Norway Designs NÅ som blir arrangert for fjerde gang høsten 2017. Runa sier at utstillingsserien har oppfrisket Norway Designs retning og gitt firmaet en ny giv til å være flaggbærer for norsk design.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819