HELSINGBORGMÄSSANEN KORT REISEREPORTASJE

Sist helg fikk jeg spørsmålet om jeg hadde ferie nå. Jeg ble tatt på sengen og visste ikke helt hva jeg skulle svare. Etter en stund kremtet jeg, jo kanskje, litt sånn innimellom.

For noen dager siden surfet jeg på internett. Plutselig leste jeg at Helsingborgs Konst & Antikmässa åpnet onsdagen 25. juli. Der hadde jeg vært én gang tidligere, og det var for rundt 35 år siden. Da kjøpte jeg en svensk kobbermynt fra 1718.

En kort stund overveide jeg å kjøpe den fine Gunnar Nylund-vasen i midten. (Foto: Mats Linder)

Onsdag klokken 14 ankom jeg Helsingborg med tog. Velkomstkomiteen møtte meg i form av et mindre utdrikningslag (möhippa på svensk) som ba meg om å klippe et hjerte ut av brudens t-skjorte. Jeg ble fortalt at det skulle gis til den kommende. Hjertet ble så lagt på et trygt sted.

Kristin Jordfald og Robert Heiberg Kahrs tok turen innom messen. Robert kjøpte noen politisk ukorrekte figurer fra den svenske leketøysprodusenten BRIO. (Foto: Mats Linder)

Etter en time på øret på hotellet tok jeg turen til messen. Der var folk i god stemning og vinen var gratis. Bare synd for meg som ikke liker vin. Men samtidig er det antagelig smart å stå over da pengene sitter litt løsere etter noen glass.

Rastad & Rellings Bambi-stol er også populær i Sverige. (Foto: Mats Linder)

Mitt første stopp var hos Zimmerdahl. De fokuserer på skandinavisk design fra perioden 1925 til 1975. I en av glassmontrene var det flere norske sølvsmykker fra David-Andersen og PLUS, deriblant av Tone Vigeland og Anna Greta Eker. Samtidig improviserte jeg som selger da en eldre dame prøvde et pent halssmykke. Zimmerdahl hadde også en Bambi-stol fra Rastad & Relling for Gustav Bahus Eftf. som var priset til 32 000 kroner.

Olav Haugs gyngestol med nytt saueskinn. (Foto: Mats Linder)

Bare noen stands unna hadde Borg Design fra Tomelilla en pen samling keramikk og møbler utstilt. Fordi mine øyne er innstilt på norsk design spottet jeg kjapt Olav Haugs gyngestol for Elverum Møbel- og Trevarefabrikk. Prisen var satt til 12 000 kroner. Jeg fyret av et bilde og sendte det til Haugs datter. Så nå spørs det om gyngestolen blir tilbakeført til Norge og familien.

En av mine favoritter var den grønne «Kullerstensmattan» i halvfloss som var å få kjøpt hos Frendberg. 34 500 kroner er dessverre mye mer enn jeg ønsker spandere på meg selv. (Foto: Mats Linder)

På Helsingborgmässan var det også mange nordmenn. Hos Stens Antikk fra Mellerud møtte jeg Inge Solheim. Han har tidligere arbeidet for Blomqvist Kunsthandel og Kaare Berntsen, men nå har han eget firma. Vi slo av en kort prat og konkluderte med at det var mye fint å se på.

En fin samling keramikk signert Sven Hofverberg. (Foto: Mats Linder)

Min favorittstand under hele messen var Starkeld. Lars Andreasson både samler og kjøper/selger keramikk. For meg som bare elsker keramikk vurderte jeg lenge om jeg skulle kjøpe en vase av Gunnar Nylund fra Rörstrand. Formen var meget spennende, men jeg konkluderte med at glasuren ikke var god nok, så den fikk bli. Andreasson hadde også en fin samling keramikk av den for meg ukjente Sven Hofverberg. Han fortalte at Hofverberg faktisk jobbet for Stavangerflint under sent 1950-tallet. Det må undersøkes.

Edvin Ollers pressglass for Elme er fortsatt meget rimelig. (Foto: Mats Linder)

Ikke langt fra Starkeld hadde Saker som jeg har sin stand. Der fikk jeg spørsmålet om jeg var Mats Linder. Det kunne jeg jo ikke benekte. Så da hilste hun på meg og sa at vi er Instagram-venner. Jeg falt selvfølgelig for smigret og kjøpte en bok om den svenske møbelprodusenten Gemla. Hun hadde også noen fine pressglassobjekter av Edvin Ollers for Elme.

Svenske handlere har blitt alt mer oppdaterte på norsk design. Prisen på denne Arne Tjomsland figuren var på norsk nivå. (Foto: Mats Linder)

Edenwind Antiques & Design hadde en nok så brokete samling av antikviteter og design. Mitt norsktrente venstreøye ble dratt til en Tjomsland-figur i hvaltann. Prisen var satt til 2100 svenske kroner. Fordi jeg ikke hadde lyst å prute så fikk den stå.

Jenny von Platen foran en fin veggtekstil av Inga-Mi Vannérus-Rydgran. Utført av Kerstin Johansson for Jönköpings Läns Hemslöjd. Den var priset til 16 500. (Foto: Mats Linder)

En trivelig ny bekjentskap var Jenny von Platen som er innehaver av von Platen Modern Form i Malmö. Hennes stand var stilren med noen få utvalgte objekter. Samtalen gikk om Norge kontra Sverige og vår plassering i skandinavisk sammenheng. Vi var for øvrig enige om at tekstilkunsten ikke blir tilstrekkelig prissatt. von Platen fortalte også om amerikanske Anne Whidden som har den fantastiske nettsiden The Swedish Rug Blog. Den må alle besøke…

Nostalgiladan hadde den for meg ukjente lenestolen. Kom å kjøp meg da… (Foto: Mats Linder)

Etter nesten fire timer var hodet passe kaputt. Da var det bare å finne en taxi og dra tilbake til koselige Hotell Maria. Der vurderte jeg om jeg skulle dra på messen igjen dagen etterpå eller ta en kort tur innom Göteborg på vei hjem til Fredrikstad. Jeg sendte en melding til Love Jönsson, som er sjef for Rian Designmuseum i Falkenberg, og spurte om de beste boksjappene i Göteborg. Han rekommanderte Antikvariat Antiquaria og Antikvariat Faust. Beslutningen falt derfor på å ta meg noen timer i Västkustens hovedstad.

Teppene fra Märta Måås-Fjetterström koster skjorta. (Foto: Mats Linder)

I Göteborg rakk jeg først en kjapp tur innom min favorittforretning der jeg gikk til innkjøp av en stråhatt som beskyttelse mot varmeslag. Kort tid senere var jeg på Antikvariat Antiquaria. Det første som møtte meg da jeg entret antikvariatet var en håndskrevet lapp som opplyste om at alle bøker opp til 500 kroner nå kostet 50 kroner. Hadde jeg hatt bil hadde den blitt fylt opp. I stedet begrenset jeg meg til to bøker. En om Georg Jensen og den andre om svensk møbelproduksjon.

En herlig blanding med produktkataloger og små reklamer ble innkjøpt for å publiseres på nettsiden. (Foto: Mats Linder)

Noen minutter unna ligger Antikvariat Faust. Det er av den gamle typen antikvariat der man trekker pusten og drar inn magen når man går inn og puster ut når man er ferdig. Bøkene var stablet og lukten av bøker var bare herlig. Flaksen var atter på min side. Alt i forretningen var til halv pris. Han hadde også en hel del produktkataloger. Så det ble nok så mange innkjøp der som skal brukes til nettsiden.

Saker som jeg har hadde denne flotte Ariel-vasen. (Foto: Mats Linder)

Togreisen hjem var hyggelig da jeg delte plass med en elleveårig gutt som reiste alene for første gang. Han gjorde store øyne da tollbetjentene og en narkohund entret toget i Halden. Fra å ha sittet tyst i nesten to timer pratet han uavbrutt helt til Fredrikstad.

Jenny von Platen tipset meg om denne finfine boken fra Jönköping Läns Museum. (Foto: Mats Linder)

Gleden av å komme hjem ble enda større da det i postkassen var en gave i form av en produktkatalog fra den norske belysningsprodusenten Astra. Den skal snart digitaliseres og legges ut.

Så til sist. Helsingborgs Konst & Antikmässa har åpent til søndag 29. juli. Hvis du har anledning synes jeg du skal ta en tur.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697