HADELAND GLASSVERKKUNSTGLASS KATALOG

Omkring 1948 begynte Hadeland Glassverk eksperimentere med kunstglass. Inspirasjonen kom fra Sverige som var blitt verdenskjent for glasset sitt rett etter den første verdenskrigen.

Etter mye feiling og «søling» var Hadeland Glassverk omkring 1950 ferdig med den første kunstglasskolleksjonen. Glasset ble blåst av mesteren Johan Wilhelm Johansson. Sønnen Willy Johansson og hans arbeidskollegaer Hermann Bongard og Arne Jon Jutrem designet snart en rekke moderne vaser og skåler. Formspråket var løsere enn før krigen da den strenge funksjonalismen hersket.

Hadeland Glassverk deltok på utstillinger i Skandinavia og rundt omkring i Europa med det nye kunstglasset. En av suksessene var Jutrems Grønnlands-serie i grønt luseglass. Senere det samme tiåret ble Severin Brørby ansatt som tegner. Tidlig på 1960-tallet formga Benny Motzfeldt en del kunstglass. Hennes arbeider i krystallglass utformet som store blokker slo ikke an men bidro til å styrke hennes stilling som selvstendig kunstner.

Alle designere hadde et eget nummer. Arne Jon Jutrem (4000-serien), Severin Brørby (7000-serien), Willy Johansson (2000-serien). Gjestekunstnere som Tias Eckhoff og Arne Lindaas hadde et eget nummer.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697