NORDÅS BRUKFOLKELIG DESIGN

Her kommer en rekke folkelige møbler fra Nordås Bruk, eller Nordås Møbler som firmaet også ble kalt. Du kommer garantert til å kjenne igjen noen modeller og si – Åh ja, så det var Nordås.

Er møbler som fotball? Jeg tenker på om møbler kan grupperes i ulike divisjoner. Så i tilfelle, hvilken divisjon spiller Nordås Bruk i da? I tittelen skriver jeg at møblene derfra er folkelige. Er det rett å komme med et slik utsagn, og er det å se på som noe positivt eller negativt? Er det et snobbete synspunkt der jeg ser ovenfra og ned, eller er det min arbeiderklassebakgrunn som gir meg rom for å komme med den tolkningen?

Jeg har sikkert vært innom temaet før. Men innenfor museer og samlermiljøer er det ulike type hierarkier der man definerer god og dårlig smak. Smak for kjennere og andre. De «andre» er de som ikke er innviet. De som ikke kan språket og kodene. Forskjellene som skaper kløfter i samfunnet, og som  utnyttes for å skape splid.

Det var bare en liten tankerekke. Så tilbake til Nordås Bruk. Sett med mine øyne oppfatter jeg møblene fra Nordås Bruk som folkelige. De var tilpasset rasjonell produksjon, og en del rimeligere enn feinschmecker-modeller fra Bruksbo og Rastad & Relling.

Jeg har tidligere publisert en Nordås katalog og skrevet om en Nordås-stol som er blitt tilskrevet Torbjørn Afdal. Ta å les de også hvis du ikke gjort det før. Så vil jeg bare stjele en frase fra Skogen Design – Vintage til folket. 


©Mats Linder / matslinder.no