ARNT LANDESTOKKES «UKJENTE» STJERNEDESIGNER

Arnt Lande.

Arnt Lande var en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han var ansatt hos møbelprodusenten Stokke i 40 år og satte dermed et tydelig preg på bedriftens produksjon.

Arnt Lande (1920-2005) arbeidet for møbelprodusenten Møller & Stokke i perioden 1941 til 1943. Fra 1943 til 1947 studerte han ved Treavdelingen på Statens håndverks- og kunstindustriskole under arkitekt Arne Korsmo. Blant andre elever i klassen kan nevnes Ingmar Relling og Sigurd Resell. Alle tre satte sitt preg på norsk møbeldesign de følgende fire-fem tiår.

Etter studietiden etablerte Arnt Lande egen fabrikk i Lyngdal (1947). Men allerede året etterpå fikk Lande ansettelse som designer hos Møller & Stokke. Hans første stol for bedriften var sannsynligvis Haakon (1948). To år senere kom han med salongmøblementet Kari. Lande formga etter hvert mest overstoppede modeller, som var firmaets spesialitet.

Arnt Lande. Modell: Congo. Produsert av Stokke Fabrikker. I produksjon fra midten av 1950-tallet.

Arnt Lande fikk snart ansvar for mesteparten av modellutviklingen hos Møller & Stokke, som fra 1956 byttet navn til Stokke Fabrikker. Lenestolen Congo med tilhørende fotpall var en typisk eksponent for den amerikanske innflytelsen på norsk møbeldesign under 1950-tallet. Congo var utformet som et sitteskall i kryssfiner dekket med skumgummi og trukket med stoff. Utførelsen var elegant, og med praktiske bærehåndtak på både lenestol og krakk. Lenestolen Combi er fra den samme perioden. Den er med lett svungne armlener som uttrykker fart og modernitet.

Arnt Lande. Modell: Combi. Produsert av Stokke Fabrikker. I produksjon fra midten av 1950-tallet.

Landes armstol Akaba er med behagelig, avrundet ryggbrett i stoppet kryssfiner. Den ble en storselger og var populær på kontorer og i offentlige innredninger. Armlenestolen Leika kom litt senere (1958). Den fikk navnet etter hunden Laika som ble sendt opp i verdensrommet i 1957. Leika var en svært rasjonell stol med lite materialsvinn, og det ble solgt mer enn 11000 Leika allerede det første året.

Arnt Lande. Modell: Leika. Produsert av Stokke Fabrikker. I produksjon fra midten av 1950-tallet.

Stokke innså mer og mer fordelene med rasjonell produksjon. Lande mente selv at utformingen av modellene var nødt å tilpasses produksjonsapparatet. Noe som i sin tur førte til mer fornuftig materialutnyttelse, større serier og rimeligere priser til forbrukerne. Stolen Kro var resultat av slik rasjonalisert masseproduksjon.

Arnt Lande. Modell: Kro. Produsert av Stokke. Midten av 1950-tallet. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

I likhet med andre møbelprodusenter utviklet Stokke fra slutten av 1950-tallet regulerbare hvilestoler. Rundt 1959 lanserte de den vippbare hvilestolen Vipp. Arnt Lande og Stokke utviklet konseptet til Star-serien. I 1960 ble hvilestolen Combi Star lansert. Sittestillingen kunne reguleres i flere posisjoner ved hjelp av et håndtak plassert under setet.

Arnt Lande. Modell Akaba. Produsert av Stokke Fabrikker. Midten av 1950-tallet. (Foto: Adrian Fjell)

Fordi markedet etterspurte flere hvilestoler satset man videre på nye modeller, som Telstar i 1964. Året etterpå kom Swing Star som var den første hvilestol i Skandinavia som kunne roteres i 360 grader, samtidig som det var mulig å regulere stolen i ulike sittestillinger.

Arnt Lande. Modell: Swing Star. Produsert av Stokke Fabrikker. 1965. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Utover 1970/80-tallet formga Arnt Lande og Stokkes produktutviklingsteam lenestoler med tanke på den eldre generasjon. Den solide Menuett kom i 1972 og var i produksjon i mer enn 20 år. I tillegg til å arbeide som designer for Stokke var Arnt Lande tegnelærer ved Borgund Yrkesskole og han utførte en rekke interiøroppdrag.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819