10 NORSKE DESIGNKLASSIKERE

Hva som er en designklassiker kan selvfølgelig diskuteres. Hvem som skal føres opp på en slik liste er det mange meninger om. Dette er ikke en definitiv 10-på-topp-liste. Her trumfer folkelighet over eksklusive ting som få har råd til å kjøpe.

Om du har vokst opp med produktet eller ikke skal ikke sies. Men sannsynligheten for at du sett mer enn halvparten er overveiende stor, i original utførelse eller oppdatert.

Hva skal til for at et produkt skal bli en klassiker? Hadde vi hatt svaret så hadde alle produsenter gått for oppskriften. Spesielt med de utvalgte klassikerne er at de fleste er blitt produsert over tid og er lett gjenkjennelige. Vi begynner kronologisk med den eldste designklassikeren som er en støpejernovn fra Jøtul.


Herman Munthe-Kaas og Gudolf Blakstad sin 602-ovn for Jøtul er en super klassiker. Designet i 1940, og derfor kalt 1940-ovnen av enkelte. Ovnen ble tildelt «Klassikerprisen for god design» i 1999.  (Foto: Mats Linder)


En annen folkelig designklassiker er Ragnar Grimsruds modell Morgedal med Rolf Frøylands dekor Sissel for Figgjo 1954. (Foto: Blomqvist)


Tone Vigelands øresmykke Slynge, eller Sling som den heter på engelsk, var så etterspurt da den ble lansert i 1958 at PLUS hadde vanskeligheter med å produsere nok. (Foto: Mats Linder)


Grete Prytz Kittelsen traff skikkelig godt med Sensasjonskasserollen og Cathrine-serien for Cathrineholm. Her med Lotus-dekor av Arne Ingemann Clausen. Enkelte deler ble designet av andre, som tekjelen, av Odd Løkkevik. (Foto: Blomqvist)


Bokaktuelle Turi Gramstad Oliver sin dekor Lotte for Figgjo i 1962. Den illustrerer Lotte som lever et bekymringsfritt liv der hun ligger i gresset og drikker kaffe. Lotte ble straks en suksess, både i Norge og på eksportmarkedet. Modellen er Nordkapp, designet av Jørg Løve Nielsen i 1960. (Foto: Mats Linder)


John Gulbrandsrøds salatsett i tinn, modell 8203/4 for Måstad Tinnvarefabrikk, er nydelig modellert. Dette var design for hvermannsen. (Ukjent fotograf)


Fra omkring 1963 produserte Klæt Møbelfabrikk den meget populære Stompa-serien, formgitt av grunnleggerne Oddvar Opland og Godtlib Johnsen. Stompa var opprinnelig en køyeseng med gavler i plank, solgt som flatpakkemøbel. Senere i 1960-årene ble Stompa utvidet til en møbelserie bestående av veggseksjon, stol og dobbeltseng. I dag er Stompa et engelsk selskap som fortsatt å produsere flere av modellene. (Mats Linders arkiv)


Den unge Peter Opsvik tegnet i 1972 Tripp Trapp. I et intervju sa han at han prøvde å tegne et barnemøbel som vokser med barna. Stokkes Tripp Trapp er Norges mest solgte møbel, og den mest kopierte. (Ukjent fotograf)


John Ronald Houghton sin prisvinnende stekepanne Wingpan for Hackman kom i produksjon i 1991. Allerede første året solgte den i 100.000 eksemplarer. Etter en feilaktig produkttest på TV opphørte salget nesten umiddelbart. (Foto: Mats Linder)


Eker Design har utviklet det elektriske kjøretøyet Loyds Paxster sammen med Loyds Industri og Posten. Tildelt «Hedersprisen for God Design» 2013. Dette er design man blir glad av. (Ukjent fotograf)


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697