NORSKE SEKSJONER FRA 1940 TIL 1970

Foto: Blomqvist Nettauksjon.

I perioden fra 1940 til 1970 ble det produsert en stor mengde ulike seksjoner i Norge. Det gjør det vanskelig å skille de fra hverandre. Flere av de mest kjente var lisensprodukter, designet av svensker og dansker. Her er et knippe av de mest kjente.

Seksjonen ble antagelig tegnet av Bendt Winge en gang i 1950-årene. Ukjent for hvilken produsent og om den ble satt i produksjon.

I Europa etter andre verdenskrig var det stort behov for nye boliger og møbler. I Norge ble boligbyggingen regulert og det var begrensninger på areal. Små leiligheter og hus måtte utstyres med møbler tilpasset en ny boligstandard. I stedet for voluminøse lenestoler og store bokhyller ble dimensjoneringen helt annerledes. Nette og lett flyttbare møbler kom straks på moten.

Veggen til Bruksbo Tegnekontor ble en kjempesuksess.

Her til lands var Bruksbo et av det første firmaene som kom med små bokhyller. I 1941 fikk de lisensrettigheter til å produsere svenske Gustav Axel Bergs enkle system som fikk navnet Veggen i Norge. I 1950-årene ble systemet utviklet til det nye systemet Veggen de Luxe av Rolf Hesland og Torbjørn Afdal.

Nisse og Karin Strinning. Modell: String. Produsert i Norge på lisens av Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.

I Sverige fikk Nisse og Karin Strinning suksess med systemet String. Det var vinnende bidrag ved en konkurranse i 1949. String som produseres den dag i dag ble i en periode også lisensprodusert i Norge av Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.

Edvin Helseth. Bokhyllesystem. Furu. Modell BBB. Produsert ved Eidsvoll Rivefabrikk. Senere ved Eidsvoll Tremiljø og Romerike Treprodukter. BBB-hylla ble opprinnelig lansert i 1953 (ukjent tegner), og i 1961 fikk Helseth i oppdrag å gi den eksisterende BBB-hylla en ny utforming. Lansert i 1962.

Møbeldesigner og interiørarkitekt Edvin Helseth var systematiker. Han utviklet møbler slik at de skulle være mest mulig rasjonelle for produksjonsapparatet. For Eidsvoll Rivefabrikk fikk han i 1961 i oppdrag å videreutforme deres eksisterende BBB-hylla, som opprinnelig ble lansert i 1953 (ukjent tegner). Etter lanseringen i 1962 har den vært i kontinuerlig produksjon med kun små forandringer.

Edvin Helseth. Modell Modul 5-15. Produsert ved Systemtre A/L, Hamar. Tegnet i 1961 og i produksjon fra 1962.

Samtidig arbeidet Edvin Helseth med et nytt modulsystem for Systemtre A/L i Hamar. Det var konstruert av furu, metall og plast med aluminiumsprofil for hjørneforbindelsen, håndtak i plast for skuff og for vendbar skyvedør. Systemet som ble påbegynt utviklet i 1962 og lansert i 1962 fikk navnet Modul 5-15.

Ib Juul Christiansen. Modell: Pega. Produsert av Arthur Soltvedt Møbelfabrikk.

Danskene har alltid vært dyktige på å lage systemmøbler. For Arthur Soltvedt Møbelfabrikk formga Ib Juul Christiansen Pega.

Gustav Bahus Eftf. produserte i en periode Poul Cadovius Royal System.

På midten av 1950-tallet lisensproduserte Gustav Bahus Eftf. den danske møbelarkitekten Poul Cadovius veggseksjonssystem Royal. Systemet er bygget over vertikale lister med huller på sidene der metallbøyler hektes fast.

Olle Piras Pira System ble opprinnelig produsert av String Design.

Antagelig overtok Oluf A. Martins lisensproduksjonen av Royal da Gustav Bahus Eftf. begynte produksjonen av Rastad & Relling Tegnekontor sin RR-seksjonen og senere Idésystem. Oluf A. Martins lisensproduserte også svensken Olle Pira sitt Pira System.

Til for noen år siden var slike seksjoner nærmest umulig å selge på bruktmarkedet. I dag er situasjonen totalt annerledes og de omsettes ofte for mangfoldige tusener.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819Rolf Hesland og Torbjørn Afdal. Veggen de Luxe. Produsert av Ringerike Møbel- og Trevarefabrikk.
Arne Halvorsen. Modell: Bozett. Produsert av L. Jacobsen.
Sven Ivar Dysthe. Modell: System Dysthe. Produsert av Gjøvik Møbler.
Karl Edvard Korseth. Modell: Libra. Produsert av Aandal Møbelfabrikk.
Rastad & Relling Tegnekontor. Produsert av Møbelfabrikken Solid.
Rastad & Relling Tegnekontor. Idésystem. Produsert av Gustav Bahus Eftf.
Kjell Riise. Modell: Rival. Produsert av Brødrene Jåtogs Møbelfabrikk.

John Texmon. Modell: Ergo de Luxe. Produsert av Blindheim Møbelfabrikk.
Modell: Bokroa. Produsert av Eidsvoll Møbelfabrikk.
Dansken Poul Cadovius Royal System ble lisensprodusert i Norge av blant andre Oluf A. Martins.
ABC-seksjonen fra Aase Dreieri ble markedsført med tanke på skolungdommer.
Prisliste fra 1969 over Nordås Bruk sin veggseksjon Modell 200.
Sigurd Resells skisse til seksjon for Rastad & Relling Tegnekontor. Datert 1951.
Spennende trykksak der det opplyses om at Rastad & Rellings Idésystem for Gustav Bahus Eftf. er patentanmeldt.