STRINGET GENIALT HYLLESYSTEM

Det svenske hyllesystemet String er en internasjonal designklassiker. Det er blitt produsert i millioner. I Norge produserte Elverum Møbel- og Trevarefabrikk String på lisens. String var i tillegg til å være et produkt, merkevare for andre design. 

Katalogforside til Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.
Katalogforside til Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.

I 1949 arrangerte Bonniers Folkbibliotek (BFB) en bokhyllekonkurranse. I alt innlevertes 194 bidrag fra Europa og USA. Vinnere var Nisse og Karin Strinning for sitt geniale system – String. Eller BFB-hyllen som den først ble kalt.

Dansk String-reklame fra 1955.
Dansk String-reklame fra 1950-tallet.

Allerede i 1950 fikk String internasjonal oppmerksomhet da det ble brukt i den nylig oppførte FN-bygningen. Fire år senere ble String-systemet tildelt gullmedalje på Triennale di Milano. Rundt midten av 1960-tallet solgtes String i mer enn 40 land. Populariteten resulterte snart i at systemet ble ulovlig kopiert. I tillegg ble det produsert snarlike systemer, som til tider var vanskelig å skille fra originalen.

At String er et genialt system skjønner man etter man brukt det en stund – aktivt. Først er det de smart, uttenkte metallhengslene på undersiden av hylleplatene som trenger en nøye beskrivelse. På venstre side er hengslene statiske, mens de på høyre side er leddet. De leddede hengslene gjør at man på en enkel måte kan flytte og bytte plassen på hylleplan, eller for den saks skyld skap, uten å skru ned gavlene fra veggen.

B
Svensk prisliste fra 1955.

Gavlene i metall er overtrukket med myk plast. De er å få som selvbærende gulvgavler eller veggavler. Gavlenes logiske og enkle konstruksjon formidler et lett og luftig inntrykk. Variasjonen av gavler og deler som tidsskrifthyller, barskap og mye mer, inviterer brukeren til kreativ anvendelse. Her er det opp til brukeren å tilpasse systemet etter egne behov.

I dag produserer String Furniture i Malmö en noe oppdatert variant av systemet.©Mats Linder / matslinder.no


Vipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819