THONETET KNIPPE STOLER

Michael Thonet og firmaet Gebrüder Thonet er den moderne møbelindustriens fornyere. Deres stoler i bøyd tre revolusjonerte formgivningen og produksjonen på mange måter. I stedet for kostbare og tunge møbler var det fra rundt midten av 1800-tallet mulig å kjøpe lette og visuelt tiltalende produkter til en rimelig pris.

Michael Thonet (1796-1871) begynte å eksperimentere med konstruksjoner i bøyd bøk. For å kunne bøye trestykker limte han tykkere trefiner sammen slik at de ikke skulle sprekke når de ble dampet og bøyd til ønsket form. I 1850 lanserte firmaet No. 1 som en enkel og vel dimensjonert stol. Den brøt radikalt med tidens andre modeller. Men det var med lanseringen av No. 14, den berømte kaféstolen, som Thonet ble et navn på alles lepper. Det er den mest solgte stolen i historien, og antagelig den mest kopierte. Samtidig bør nevnes at kopiering heller var standarden den gang. I nyere tid har for eksempel IKEA laget sin variant av No. 14.

Med årene har Thonet laget mangfoldige modeller. Her bør nevnes deres Wienerstol fra 1904, som var favoritten til Le Corbusier, samt mange andre arkitekter. Senere så har Thonet overtatt produksjonsrettigheter til flere stålrørstoler designet av Bauhaus-formgivere.

Under sommerferien og innimellom ellers så publiseres flere ikke-skandinaviske innlegg. Det skyldes helt enkelt at jeg synes det er gøy å vise andre deler av samlingen. Og ikke minst sette skandinavisk design i en internasjonal sammenheng.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697