IKEAPRODUKTKATALOG FRA 1965

IKEA er uten tvil størst. De har fantastisk mange varehus rundt omkring i verden. Men slik var det ikke i 1965. Da var det kun to varehus. Et i svenske Älmhult og et på Nesbru mellom Oslo og Drammen.

IKEA satset helt fra 1950-årene på god design. De hadde egne formgivere, i tillegg brukte de eksterne. Innimellom solgte IKEA andre produsenters produkter. Som for eksempel norske Elverum Møbel- og Trevarefabrikk, Møre Lenestolfabrikk og svenske Innovator.

I 1960-årene var dog fire svenske og danske designere IKEA´s mest profilerte. Bengt Ruda og Gillis Lundgren representerte svenskene, mens Erik Wørts og Arne Wahl Iversen var den danske duoen. Modellene utarbeidet de på IKEA´s eget modellverksted der Gunnar Nilsson var modellsnekker. Et ukjent navn blant formgiverne var Bitten Højmark. Hun stod bak blant annet tekstilserien Linje Harmoni, som omfattet innredningstekstiler, tepper og gardiner. Men hvem hun var er dessverre ukjent. Ut fra navnet kan det muligens tenkes at hun var norsk eller dansk.

Spennende med katalogen er at det er en stor bredde i uttrykksformene. Helt fra bestemormøbler til moderne design a´la Scandinavian Design. I katalogen skrev man for øvrig at ”De måste dessutom bevisa att funktionell och vacker form inte nödvändigvis måste vara dyr – att hålla ett öga på kalkylavdelningarnas arbete inngår i jobbet.” Denne tankemåten har IKEA spisset ytterligere med årene.

For å trekke noen norske linjer inn i denne katalogen så minner skrivebordlampen Pekka om Jac. Jacobsens verdenskjente L-1. At lenestolen Merci har likheter med Arne Jacobsens Egget for Fritz Hansen kan vi le av i dag. I tillegg finner vi en Butterfly stol i katalogen. Originalen ble opprinnelig tegnet av Antonio Bonet, Juan Kurchan og Jorge Ferrari-Hardoy i 1938. Men alt dette er historie og glemt nå.

Denne IKEA-katalogen er på hele 260 sider. Av naturlige årsaker kan jeg ikke skanne alt, men har heller valgt et representativt utvalg.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697